Σημαντικά είναι τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των σκευασμάτων που βρίσκονται εκτός της θετικής λίστας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Γ. Λεοντόπουλο, ο οποίος τόνισε στο Iatronet ότι για αυτό το θέμα, όπως και για πολλά άλλα οικονομικής κυρίως φύσεως, έχουν ζητήσει εσπευσμένα συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας, καθώς σε ανάλογο αίτημα προς τον ΕΟΠΥΥ, η απάντηση ήταν ότι είναι αναρμόδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική επιβάρυνση των 13.000 ατόμων που είναι είτε νεφροπαθείς είτε έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού έχει υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. 

Ένας βασικός λόγος της σημαντικής αυτής οικονομικής επιβάρυνσης είναι ότι πια, πολλά φάρμακα έχουν βγει εκτός της θετικής λίστας και άρα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο ασθενής. Και μπορεί όπως ο ίδιος λέει, η συμμετοχή του ασθενή στη συνταγή να είναι μηδενική, όμως είναι υποχρεωμένος να πληρώσει την διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική τιμή του σκευάσματος και στην τιμή που πωλείται στα φαρμακεία. 

Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από τις σημαντικές και ταυτόχρονα πολύμηνες ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν στην αγορά, όπως για την υπέρταση ή το φώσφορο, σημαντικό τμήμα των οποίων εξάγεται στο εξωτερικό επιβαρύνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση των νεφροπαθών.

Παράλληλα, πολλά θέματα έχουν ανακύψει και με τα διαγνωστικά κέντρα, με βασικότερο το γεγονός ότι οι εξετάσεις τιμολογούνται με βάση την τιμή του κρατικού τιμολογίου και όχι με βάση την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Άρα, και σε αυτές πρέπει να υπάρχει οικονομική συμμετοχή του ασθενή, επιβαρύνοντας περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο