Σε χώρα δεύτερης κατηγορίας έχει μετατραπεί η Ελλάδα σε σχέση με τις δαπάνες για την Υγεία του πληθυσμού της.

Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, τα στοιχεία δείχνουν μείωση της χρηματοδότησης του συστήματος σε πραγματικούς όρους και πολύ υψηλές δαπάνες από τα νοικοκυριά για κάλυψη των αναγκών τους.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και έρχονται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις που γίνονται στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες αναφορές του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου:

Επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για αύξηση (για πρώτη φορά) των δημόσιων δαπανών Υγείας και σε απόλυτους αριθμούς και ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης Υγείας

Από τα 8,26 δισ. το 2014, η δημόσια δαπάνη (κρατικός προϋπολογισμός και ΕΟΠΥΥ ) πήγε 8,42 δισ. το 2015 στα και στα 9,03 δισ. το 2016 (αύξηση 7,3% μεταξύ 2015 και 2016).

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ωστόσο, δείχνουν μείωση κατά 2% της δαπάνης κράτους και ασφαλιστικών Ταμείων την περίοδο 2015 – 2016, σε πραγματικούς όρους, έναντι αύξησης 8,1% την περίοδο 2014 – 2015 (πίνακας 1, πιο κάτω).

Ελάχιστες χώρες – μέλη του Οργανισμού παρουσιάζουν μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης το επίμαχο διάστημα και σε πολύ πιο χαμηλό επίπεδο: Μεξικό (0,7%), Ηνωμένο Βασίλειο (0,5%), Βέλγιο και Λετονία (0,3%).

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΟΟΣΑ, την περίοδο 2015 – 2016 η Ελλάδα εμφανίζει μείωση 0,7%, σε πραγματικούς όρους και κατά κεφαλήν, των συνολικών δαπανών Υγείας, έναντι αύξησης κατά 6% την περίοδο 2014 – 2015 (πίνακας 2).

Είναι, μάλιστα, η μόνη από τις 34 χώρες του σχετικού πίνακα, η οποία καταγράφει μείωση των συνολικών δαπανών για την περίθαλψη των πολιτών της.

Ανάγκες

Οι ανάγκες των ανθρώπων, ωστόσο, είναι ανελαστικές και εάν δεν καλυφθούν από το δημόσιο σύστημα, θα πρέπει να καλυφθούν με ίδιες πληρωμές.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το ότι οι Έλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους τα περισσότερα από κάθε άλλον λαό ποσά για την υγεία τους (πίνακας 3).

Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προκύπτει πως το 35,5% των δαπανών για περίθαλψη στην Ελλάδα προέρχεται από τα νοικοκυριά, έναντι μέσου ποσοστού μόλις 20,3% στις υπόλοιπες χώρες.

Ενδεικτικό της ανισότητας είναι πως οι ιδιωτικές πληρωμές στην Ιταλία είναι 22,8%, στην Ισπανία 24,2%, στην Πορτογαλία 27,7% και στην Τουρκία μόλις 16,9%...

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο