Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία από την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη.

Την ώρα που η Ελλάδα μετράει επισήμως 17 νεκρούς, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) κάνει λόγο για τεράστια αύξηση κρουσμάτων στη “Γηραιά Ήπειρο”.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, μέχρι στιγμής τα κρούσματα στην Ευρώπη είναι κατά 3,4 φορές περισσότερα σε σχέση με πέρυσι (γράφημα).

Ενδεικτικό της εικόνας είναι ότι το προηγούμενο έτος που είχαν επίσης καταγραφεί πολλά κρούσματα ήταν το 2010 (393 λοιμώξεις σε ανθρώπους). Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, τα κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές χώρες είχαν ήδη ξεπεράσει τα 975!

Το παρήγορο είναι πως οι θάνατοι από τη λοίμωξη δεν έχουν σημειώσει αύξηση. Εκτός από την Ελλάδα, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο ιός είχε προκαλέσει απώλεια ζωών στη Σερβία (21), στην Ιταλία (13), στη Ρουμανία (12) και στο Κόσοβο (1).

Οι επιστήμονες του ECDC σημειώνουν πως η υψηλή επίπτωση των λοιμώξεων τη φετινή περίοδο σχετίζεται με υψηλή κυκλοφορία του ιού σε χώρες όπου ενδημεί. Εκτιμούν, δε, πως δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Οι οδηγίες πρόληψης παραμένουν ίδιες: προστασία από τσιμπήματα κουνουπιών από κατοίκους ή επισκέπτες χωρών όπου ενδημεί ο ιός.

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται από τους ηλικιωμένους και άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής μορφής της νόσου.

Επίπτωση

Στην Ελλάδα, η επίπτωση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι πολύ πιο ευρεία από όσο βλέπουμε στα επιδημιολογικά δελτία που εκδίδονται τακτικά.

Παλαιότερη μελέτη έχει δείξει πως για κάθε κρούσμα με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναλογούν 140 με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Με δεδομένο πως τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάιο με συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα ανέρχονται σε 127, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που έχουν νοσήσει είναι περίπου 17.780 άτομα!

Κουνούπια

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών.

Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων