Δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αναμένονται από το 2019.

Θα παρέχονται από ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους, με τους οποίους θα συμβάλλεται ο Οργανισμός.

Την εξαγγελία έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του υπουργείου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται, στην ουσία, για ένα σχέδιο που είχε εκπονηθεί το 2014 και είχε τότε παρουσιαστεί από το Iatronet.

Αναγνωρίζοντας το έλλειμμα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είχε συγκροτήσει ομάδα εργασίας με σκοπό τη βελτίωσή τους.

Σκοπός των παρεμβάσεων διαχρονικά ήταν να καλυφθεί το σημαντικό κενό που υπάρχει από τότε στην οδοντιατρική κάλυψη.

“Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε και ορισμένα προβλήματα που έχουν σχέση με την οδοντιατρική περίθαλψη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, για να σημειώσει:

“Δώσαμε κατεύθυνση να ενισχυθούν τα οδοντιατρεία των Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, να λύσουμε προβλήματα επάρκειας υλικού, ειδικά για οδοντοτεχνίτες, όπου υπάρχουν οδοντοτεχνικά εργαστήρια, αλλά και για την καθημερινή διαχείριση των οδοντιατρικών αναγκών των πολιτών”.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι πολύ σημαντικό αυτό να συμπληρωθεί αγοράζοντας οδοντιατρικές υπηρεσίες από επαγγελματίες οδοντίατρους.

Ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή, από το 2019 θα κάνει συμβάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν αμοιβή με ένα voucher συγκεκριμένης αξίας, το οποίο θα μπορεί κάθε πολίτης να χρησιμοποιήσει για να έχει μία οδοντική φροντίδα.

“Ενισχύοντας τα οδοντιατρεία των δημόσιων δομών και διευρύνοντας την κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ νομίζω ότι κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην οδοντιατρική φροντίδα που σήμερα επιβαρύνει πάρα πολύ τον κόσμο”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Κόστος

Η οδοντιατρική φροντίδα “πονάει” πολύ τους Έλληνες, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με το επίπεδο Υγείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΛΣΤΑΤ, το 13,6% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω χρειάστηκε τον τελευταίο χρόνο οδοντιατρική φροντίδα, αλλά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τη λάβει.

Η υποβάθμιση της οδοντιατρικής φροντίδας φαίνεται και από ένα άλλο εύρημα: Το 47,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα χρειάστηκαν οδοντίατρο ή ορθοδοντικό, ποσοστό που είναι μειωμένο κατά 9,2% σε σχέση με το 2009, πριν δηλαδή ξεκινήσει η κρίση.

Ανισότητα

Η οδοντιατρική περίθαλψη αποτελεί μία κρίσιμη παράμετρο ανισότητας σε μία κοινωνία, δεδομένου ότι οι ομάδες που δοκιμάζονται είναι οι πιο φτωχές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα παρέχει οδοντιατρική κάλυψη με “υψηλά επίπεδα συμμετοχών” από τους πολίτες.

Υπάρχουν, βέβαια, και χειρότερα, καθώς ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, η Εσθονία, η Ισλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία δεν την καλύπτουν καθόλου.

Η Ελλάδα κατέχει μία από τις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις σε ακάλυπτες ανάγκες, οι οποίες είναι μηδενικές για τα υψηλά εισοδήματα, αγγίζουν το 10% για τα μεσαία και ξεπερνούν το 15% για τα χαμηλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management