Προβληματισμό προκαλεί η καταγγελία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με την οποία έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το κτίριο όπου στεγάζεται το νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για νέα εξέλιξη στην υπόθεση με την ένταξη στο Υπερταμείο αρχαιολογικούς χώρους...

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως, μετά τους αρχαιολογικούς χώρους, η κυβέρνηση παραχωρεί στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.) και δημόσια νοσοκομεία:

“Το 6.152 ακίνητο, από τα 10.119 συνολικά που παραχωρήθηκαν με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2317 19 Ιουνίου 2018, είναι το δημόσιο νοσοκομείο 'Γεννηματάς Θεσσαλονίκης'. Φέρει Κωδικό Αριθμό Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) 190442650001-0-0”.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την έρευνα, καθώς από ό,τι φαίνεται υπάρχουν και άλλα νοσοκομεία που έχουν παραχωρηθεί!

“Τι σημαίνει αυτό; Ξεπουλιέται η Δημόσια Υγεία;”, αναρωτιούνται.

Το νοσοκομείο είναι δυναμικότητας 273 κλινών και παρέχει υπηρεσίες σε χιλιάδες ασθενείς. Εξυπηρετεί, σε μηνιαία βάση 5.000 επείγοντα περιστατικά και 3.000 τακτικά, ενώ διαθέτει και 7 θέσεις εντατικής θεραπείας.

Λειτουργεί από κοινού με το "Άγιος Δημήτριος", το οποίο έχει δυναμικότητα 151 κλινών και 7 θέσεις εντατικής θεραπείας.

Οθωμανοί

Tο κτίριο στο οποίο στεγάζεται, είναι κτισμένο σε σχήμα “Π”. Χρονολογείται από το 1880 και χτίστηκε για να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις της έφιππης Οθωμανικής Σχολής Χωροφυλακής.

Περιελάμβανε ένα κεντρικό κτίριο και δύο πλάγιες πτέρυγες, που άφηναν μεταξύ τους μια μεγάλη αυλή για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της έφιππης τότε χωροφυλακής. Στο ισόγειο βρίσκονταν οι στάβλοι.

Με αίτημα του συνδέσμου Κυριών Εθνικής Αμύνης (σύζυγοι της Τριανδρίας Βενιζέλου, Δαγκλή, Κουντουριώτη), το τοπικό συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έκανε δεκτή την πρόταση για συνεργασία και την 27 η Οκτωβρίου 1916 δημοσιεύθηκε το επίσημο διάταγμα περί ιδρύσεως Γ΄ Στρατιωτικού Νοσοκομείου με την επωνυμία “Νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού”, δυναμικότητας 400 περίπου κλινών.

Στον εξοπλισμό του συνέβαλαν ο Βρετανικός και ο Ελληνικός και Γαλλικός Ερυθρός Σταυρός. Το νοσοκομείο αναπτυσσόταν στο κτίριο αλλά και σε σκηνές τοποθετημένες στην γύρω περιοχή.

Το 1919, μετά από συνεννόηση του ΕΕΣ και του υπουργείου Υγειονομίας, παραδόθηκε στην στρατιωτική υγειονομική υπηρεσία και λειτούργησε ως στρατιωτικό νοσοκομείο.

Πρόσφυγες

Από το 1922 ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε με δαπάνες της Έλενας Βενιζέλου και του ζεύγους Εμμανουήλ και Βιργινίας Τσουδερού και το 1923 εγκαινιάζεται ως “Κεντρικό Νοσοκομείο Προσφύγων” για να προσφέρει περίθαλψη στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής. Διαθέτει τότε 220 κλίνες.

Το 1941, το κτίριο επιτάχθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και το νοσοκομείο μεταφέρθηκε στην Καλαμαριά (στο ίδρυμα Αλητόπαιδος).

Με την αποχώρηση των Γερμανών, το 1945, το νοσοκομείο επανήλθε στο παλαιό κτίριο, αλλά με μία σειρά από προβλήματα, όπως ελλείψεις εργαλείων, διαγνωστικών μέσων και κλινών.

Το 1951, κατασκευάστηκε περιμετρική πτέρυγα μέσα στην αυλή για τη δημιουργία απαραίτητων χώρων.

Οργανισμός

Σύμφωνα με τον αναμορφωμένο οργανισμό του Νοσοκομείου άρθρο 3 Φ.Ε.Κ. 831/2-12-86 σκοπός του Νοσοκομείου είναι:

  • Η παροχή στο πλαίσιο και στην έκταση της διάρθρωσης της Ιατρικής του Υπηρεσίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης ισότιμα για κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση, σύμφωνα με τους κανόνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
  • Η ανάπτυξη και η προαγωγή της Ιατρικής Έρευνας.
  • Η εφαρμογή προγραμμάτων ειδίκευσης συνεχούς εκπαίδευσης γιατρών καθώς και εκπαίδευσης και επιμόρφωσης λειτουργών άλλων κλάδων Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία