Με βραδείς ρυθμούς προχωρεί η υλοποίηση του σχεδιασμού για λειτουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε ολόκληρη τη χώρα.

Μέχρι σήμερα, λειτουργούν 96 ΤΟΜΥ, που έως το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσουν τις 120. Τα εμπόδια στην εφαρμογή τους σχετίζονται με το περιορισμένο ενδιαφέρον των γιατρών και τη μη εξεύρεση χώρων στέγασης των νέων δομών.

“Γίνονται μικρά, καλά μελετημένα και εδραιωμένα βήματα στην ανάπτυξη του νέου συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”, σχολίασε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τετάρτη στην Πάτρα, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Γιώργο Γιαννόπουλο και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρό.

Ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε τις ΤΟΜΥ στην Τριών Ναυάρχων και στην Παραλία του Δήμου Πατρέων και το Κέντρο Υγείας στον Άγιο Αλέξιο. Σημείωσε πως υπάρχουν ήδη 8 ΤΟΜΥ στην περιοχή της Πάτρας, οι 5 από αυτές σε αυτόνομα κτήρια και 3 που συστεγάζονται σε Κέντρα Υγείας της περιοχής ενώ το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλες 2 νέες δομές.

Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε πως υπάρχουν προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την εύρεση κατάλληλων χώρων στέγασης των νέων δομών και με τη στελέχωση τους με οικογενειακούς γιατρούς, η οποία είναι δυσχερής λόγω της μαζικής μετανάστευσης 18.000 γιατρών στο εξωτερικό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Για τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται το πρώτο διάστημα λειτουργίας των νέων δομών, είπε ότι υπάρχει μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς που καλούνται να στελεχώσουν το νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ είναι μια επένδυση που κάνει η πολιτεία σε ένα τομέα του ΕΣΥ που ήταν ελλειμματικός.

Διαβεβαίωσε πως “αυτό το σχέδιο θα έχει προοπτική και μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, οπότε και θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους , έτσι ώστε να υπάρχει μια ομαλή συνέχεια και με αυτό τον τρόπο οι νέες δομές και το προσωπικό τους να ενταχθούν οργανικά στο ΕΣΥ”.

Μισθολόγιο

Ο κ. Ξανθός είχε συνάντηση και με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ).

Οι γιατροί ζήτησαν διευκρινίσεις από τον υπουργό σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο και την καταβολή των αναδρομικών, την πορεία υλοποίησης των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό, τα κενά που θα προκύψουν μετά τη λήξη της θητείας των επικουρικών γιατρών καθώς και τις αλλαγές που προωθούνται στην ιατρική εκπαίδευση.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι, παρότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς, η κυβέρνηση αποφάσισε, από το υπερπλεόνασμα του τρέχοντος έτους να καλυφθεί ένα μέρος αυτής της οφειλής.

Μέσα στο επόμενο διάστημα – είπε – θα καθοριστεί το ακριβές χρηματικό ποσό που θα διατεθεί και θα ακολουθήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα