Ακριβοθώρητες ινσουλίνες, κλειστά ή υποστελεχωμένα διαβητολογικά ιατρεία, διαβητικοί δύο ταχυτήτων, είναι μερικά από τα προβλήματα που έχει θέσει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μέσω της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) για συζήτηση και επίλυση από την Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στο πλαίσιο της Χάραξης Μακροπρόθεσμης Εθνικής Στρατηγικής για το Φάρμακο.

Προβλήματα 

"Προσπαθούμε σε συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες να βγάλουμε άκρη με τις ινσουλίνες που είναι δυσεύρετες στην αγορά, καθώς μας διαβεβαιώνουν ότι προμηθεύουν επαρκώς τις φαρμακαποθήκες", μας λέει ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων -Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Όπως δήλωσε στο Iatronet, πρόβλημα στην διαθεσιμότητα υπάρχει και με τις τρεις εταιρείες που διακινούν ινσουλίνες, ενώ έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες στον ΕΟΦ, τόσο από την Ομοσπονδία, όσο και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Όμως, οι ελλείψεις αυτές που προκαλούνται λόγω των παράλληλων εξαγωγών που πραγματοποιούνται, έχουν ως  αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς «τρέχουν» από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακά τους. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που οι συνταγές δεν εκτελούνται και ακυρώνονται. 

Η ταλαιπωρία για τους ασθενείς συνεχίζεται με τα κλειστά ή υποστελεχωμένα διαβητολογικά ιατρεία. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν κλείσει τα διαβητολογικά ιατρεία στα Νοσοκομεία Σπάρτης, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας, ενώ δεν υπάρχουν σε κανένα νησί παρά μόνο στη Ρόδο και την Κρήτη. Όμως, όπως λέει, και εκεί που λειτουργούν διαβητολογικά ιατρεία λείπει το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τα απαραίτητα υλικά για την εξέταση του ασθενούς. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η εξέταση του ασθενούς από τον γιατρό σύμφωνα και με τελευταία στοιχεία από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, διαρκεί μόλις 3 λεπτά, όταν θα έπρεπε να είναι από 20 λεπτά έως και μισή ώρα, προκειμένου ο γιατρός να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, μετρήσεις για να δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Αντίστοιχα, τα Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού στη χώρα μας είναι ελάχιστα παρά το ότι γνωρίζουμε, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη του 2014, πως παγκοσμίως κάθε 1,5 λεπτό ακρωτηριάζεται ένα άτομο με Διαβήτη, ενώ μελέτη της ίδιας επιστημονικής ομάδας το 2001 έδειχνε πως οι ακρωτηριασμοί παγκοσμίως ήταν οι μισοί.

Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στην ανάγκη στελέχωσης και αναδιοργάνωσης Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, καθώς και Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία της χώρας μας, προκειμένου να εξαντλούν όλες τις δυνατότητες και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά και των επιπλοκών της, οι οποίες κατά κανόνα στέφονται με επιτυχία (εφαρμοσμένες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών).

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, το κράτος έχει δημιουργήσει ασθενείς δύο ταχυτήτων. 

Με την υπ’ αρ. Φ.42000/οικ.2555/353 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 497 Β’/28.2.2012), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, δημιουργήθηκαν πάσχοντες δύο ταχυτήτων, αφού για την ινσουλίνη, την ορμόνη της ζωής, τα μεν άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 έχουν μηδενική συμμετοχή, τα δε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενοι) καταβάλλουν ποσοστό συμμετοχής 10%. Η επιβάρυνση αυτή μπορεί να είναι από 10 ευρώ έως και 200 ευρώ το μήνα και εξαρτάται από την τιμή του σκευάσματος που έχει καθορίσει η φαρμακευτική αγωγή. Υπογραμμίζει δε ότι στο σύνολο των διαβητικών που υπάρχουν στην χώρα και το οποίο σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΗΔΙΚΑ έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. ανθρώπους, το 90% είναι άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. 

Τα επιστημονικά δεδομένα και η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν αλλάξει και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία, προκειμένου να έχουμε πολίτες με Διαβήτη χωρίς επιπλοκές, αλλά και υγιή Ασφαλιστικά Ταμεία με λιγότερες δαπάνες, υπογραμμίζει ο κ. Χρήστος Δαραμήλας.

Μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αποδεικνύει ότι η μείωση της συμμετοχής, που καταβάλλουν οι χρόνια πάσχοντες στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί αφενός να επιφέρει σημαντικά κλινικά οφέλη με τη συμμόρφωση των ασθενών, αφετέρου αποτελεί μια επένδυση για το Σύστημα Υγείας, με απόδοση της τάξης του 123%. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, οι ασθενείς αδυνατούν να πληρώσουν από την τσέπη τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ακολουθούν όπως πρέπει την αγωγή και άρα προκαλούν επιπλοκές στην υγεία τους και επιπρόσθετη επιβάρυνση του συστήματος υγείας. 

Το άνισο αυτό μέτρο προκαλεί πρόσθετο κόστος στους πάσχοντες, οι οποίοι ταυτόχρονα επιβαρύνονται και με τις συμμετοχές για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των συνοδών παθήσεων του Σακχαρώδη Διαβήτη και πολλές φορές και των επώδυνων επιπλοκών του!

Τέλος, αναφέρει ο ίδιος, ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, θα πρέπει να εκπαιδεύεται σωστά προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πάθησης στην καθημερινότητά του. Ωστόσο, και πέρα από τις αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλλουν ορισμένοι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν υπάρχει νομοθετικά κατοχυρωμένη η εκπαίδευση, καθώς και οι όροι με τους οποίους πρέπει αυτή να γίνεται.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διοργάνωσε, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, το 2015 και το 2016 εκπαιδευτικά μαθήματα για τους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη σε 10 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής ήταν εκπληκτικά. Χαρακτηριστικά, άνθρωποι που συμμετείχαν, χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στη φαρμακευτική τους αγωγή, κατάφεραν και μείωσαν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους κατά 1,6%.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία έχουν δημοσιευτεί και σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, θεωρούμε πως η εκπαίδευση των ανθρώπων που πάσχουν θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να αποφεύγονται οι επίπονες και επικίνδυνες επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ειδική μαγνητική τομογραφία προβλέπει ποιος ασθενής με ψύχωση θα εμφανίσει ανθεκτική στην αγωγή σχιζοφρένεια [μελέτη]
Αποτελεσματική η ουσία λακανεμάμπη κατά της νόσου Alzheimer
Κέντρα Υγείας στα νησιά: Σοβαρές ελλείψεις και ούτε λόγος για απογευματινά χειρουργεία