Απόγνωση προκαλούν οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για την ποιότητα της ψυχιατρικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με αυτές, στο “Δρομοκαΐτειο” έχουν εμφανιστεί κοριοί στους θαλάμους νοσηλείας, οι οποίοι τσιμπούν τους ασθενείς!

Την ίδια ώρα, ασθενείς με βαριάς μορφής αυτισμό εισήχθησαν για νοσηλεία στο “Δρομοκαΐτειο” και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως ο αυτισμός δεν είναι ψυχικό νόσημα, αλλά αναπτυξιακή διαταραχή...

Οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ έχουν ως εξής:

  • Το 20% των εισαγωγών στο “Δρομοκαΐτειο” (πέντε ασθενείς κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία) είναι πρόσφυγες και μετανάστες από hot spot. Επίσης, στο ίδιο ποσοστό εισάγονται άστεγοι, κοινωνικά περιστατικά.
  • Πέραν των πολλών περιστατικών με ψώρα, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο, τις προηγούμενες ημέρες αντιμετωπίστηκαν περιστατικά με κρούσματα από τσιμπήματα κοριών νοσηλευομένων ασθενών οδηγώντας ένα νοσηλευτικό τμήμα του νοσοκομείου να αναστείλει μερικώς τη λειτουργία του.
  • Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο, με εισαγγελική εντολή ασθενείς με βαριά μορφή αυτισμού και νοητική στέρηση και μάλιστα από ειδικούς ξενώνες ΜΚΟ. Οι ασθενείς νοσηλεύονται καθηλωμένοι.

Δαφνί

Παρόμοια καταγγελία για εισαγωγή ανθρώπων με αυτισμό, κάνει και το Σωματείο εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Οι εργαζόμενοι αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά διακομιδής από γενικό νοσοκομείο της Αττικής στο “Δαφνί”.

Τονίζουν, δε, πως ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών.

Αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, για αυτό το λόγο ονομάζονται “διάχυτες”. Πρόκειται για μια αναπτυξιακή διαταραχή του ατόμου, μια διαταραχή της ψυχολογικής του ανάπτυξης.

Ανάπτυξη

Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο - κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ατόμου.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμούν πως το ΨΝΑ είναι χώρος μη κατάλληλος, αλλά και επικίνδυνος, για τους πάσχοντες από αυτισμό, οι οποίοι νοσηλεύονται σε κλινικές οξέων περιστατικών μαζί με 30 ασθενείς που εμφανίζουν ενεργό ψυχιατρική συμπτωματολογία και περιθάλπονται από ελάχιστο προσωπικό.

Οι πάσχοντες από αυτισμό έχουν ανάγκη από μονάδες φιλοξενίας που θα πληρούν τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης και στελέχωσής τους με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό στην ειδική αγωγή, τη φροντίδα, τη λειτουργία και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία