Την τέταρτη παγκοσμίως λαπαροσκοπική αυτόλογη μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού (σύμφωνα με μία πρώτη ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας) σε ασθενή που έπασχε από καρκίνο του αιδοίου πραγματοποιήθηκε στο ΙΑΣΩ από τους μαιευτήρες γυναικολόγους, Ιάκωβο Σούση, MSc. FRCOG και Ανδρέα Μπαζαίο, MSc. FRCOG.

Κατά την εξέταση ο ιατρός διαπίστωσε έναν διογκωμένο βουβωνικό αδένα ο οποίος αφαιρέθηκε και έδειξε την ύπαρξη καρκίνου του αιδοίου. Με σκοπό την διαφύλαξη της μελλοντικής γονιμότητάς της, έγινε λαπαροσκοπική μετάθεση των ωοθηκών. Κατά την επέμβαση ελήφθησαν τμήματα ωοθηκικού ιστού που καταψύχθηκαν στο Institute of Life-IASO.

Όταν πλέον ήρθε ο χρόνος και το επέτρεψαν οι συνθήκες πραγματοποιήθηκε η απόψυξη και η επανατοποθέτηση του ωοθηκικού ιστού με στόχο την αποκατάσταση της φυσικής γονιμότητας της 40χρονης σήμερα ασθενούς.

Όλοι οι ασθενείς, είτε παιδιά, είτε ενήλικες αναπαραγωγικής ηλικίας, πριν να υποβληθούν σε θεραπεία για τον καρκίνο, πρέπει να ενημερώνονται για τους τρόπους διατήρησης της γονιμότητάς τους, ώστε στο μέλλον, να μπορούν να αποκτήσουν παιδί. Με τις σημερινές δυνατότητες, αυτό δεν συνεπάγεται καθυστέρηση στην έναρξη θεραπείας του καρκίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα