Μεταμόσχευση καρδιάς και πνεύμονα αντίστοιχα σε δύο ασθενείς πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με μοσχεύματα που προήλθαν από την Κύπρο.

Ο λήπτης του καρδιακού μοσχεύματος είναι Κύπριος, ηλικίας 21 ετών. Ο ασθενής έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια και είχε συμπληρώσει ένα έτος με μηχανική αμφικοιλιακή υποστήριξη της καρδιάς. Ο λήπτης του πνευμονικού μοσχεύματος είναι Έλληνας ηλικίας 38 ετών, έγγαμος κι έπασχε από πνευμονική ίνωση τελικού σταδίου.Ζούσε με συνεχή χορήγηση οξυγόνου.

Η κατάσταση της υγείας των δύο ληπτών είναι σταθερή.

Ο δότης ηλικίας 22 ετών ήταν θύμα τροχαίου ατυχήματος στην Κύπρο και νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Τα μοσχεύματα προσφέρθηκαν από την οικογένεια του δότη με τη μέριμνα του κ. Γ. Κυριακίδη, Διευθυντή του Παρασκευαΐδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Λευκωσίας που οργάνωσε και τη μετακίνηση της Ομάδας του Ωνασείου στην Κύπρο.

Την επέμβαση πραγματοποίησε η Ομάδα Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου υπό τη Διεύθυνση του κ. Πέτρου Αλιβιζάτου. Μέχρι σήμερα έχουν προσφερθεί πέντε (5) μοσχεύματα καρδιάς από την Κύπρο. Έξι (6) Κύπριοι ασθενείς που είχαν ενταχθεί στο Μεταμοσχευτικό Πρόγραμμα του ΩΚΚ έχουν δεχθεί καρδιακό μόσχευμα.

Συνολικά, από το 1995 έχουν πραγματοποιηθεί 62 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και τέσσερις (4) πνευμόνων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα