Μία ακόμη τελευταία θέση έχει η Ελλάδα σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Κρίση, φτώχεια, ανεργία, προβλήματα πρόσβασης στις κοινωνικές υπηρεσίες και στην περίθαλψη είναι τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Πίσω από αυτά, όμως, βρίσκεται η αδυναμία της Πολιτείας να συνδράμει τους ανθρώπους, παρέχοντας μέσα υποστήριξης την ώρα της ανάγκης.

Δεν είναι τυχαίο το ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “28” σε απόδοση των “κοινωνικών μεταβιβάσεων”, ως μέσου κοινωνικής προστασίας.

“Κοινωνικές μεταβιβάσεις” είναι παροχές, όπως οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα ή βοηθήματα ανεργίας, αναπηρίας, ασθένειας, ανικανότητας, ενισχύσεις κατοίκων ορεινών και μειονεκτουσών περιοχών.

Πρόσφατη είναι η ανακοίνωση στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνουν σήμερα κάποιο κοινωνικό επίδομα.

Τα στοιχεία της Eurostat είναι αποκαλυπτικά για την ανεπάρκεια της κοινωνικής πολιτικής, η οποία οδηγεί – εκτός των άλλων – σε μείζονα προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί του Οργανισμού κατέγραψαν την επίδραση των κοινωνικών παροχών (πλην συντάξεων) το 2017 ως προς τη μείωση του κινδύνου φτώχειας.

Τελευταία

Η Ελλάδα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της κατάταξης (μαζί με τη Ρουμανία), με ποσοστό μείωσης του κινδύνου μόλις 15,8%, έναντι μέσου ευρωπαϊκού ποσοστού 32,4%.

Ενδεικτικό της ανισότητας είναι πως 14 χώρες σημειώνουν επίδοση πάνω από 30%, με τη Φινλανδία να φτάνει στο δυσθεώρητο 56,9%! Πάνω από το 20% βρίσκονται η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει και η Βουλγαρία...

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι “κοινωνικές μεταβιβάσεις” αποτελούν αναγκαίο “ανάχωμα” στην ένταση και έκταση της κοινωνικής κρίσης. Πριν από έναν χρόνο, υπογράφηκε από τους ηγέτες της “Γηραιάς Ηπείρου ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, με έμφαση στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την κοινωνική προστασία.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, πάντως, παρατηρείται διαχρονικά μείωση του συγκεκριμένου μέτρου κοινωνικής στήριξης. Το 2010, οι “κοινωνικές μεταβιβάσεις” είχαν βοηθήσει το 36,78% των Ευρωπαίων να αποφύγουν τη φτώχεια, ποσοστό που από τότε βαίνει σταθερά μειούμενο.

Υγεία

Οι κοινωνικές παρεμβάσεις αυτού του τύπου έχουν άμεση επίδραση και στην υγεία των ανθρώπων. Έχει εκτιμηθεί από διάφορες μελέτες πως η αύξηση της ανεργίας, το αίσθημα ανασφάλειας και οι μειώσεις των μισθών έχουν επίπτωση στη διατήρηση της υγείας.

Οδηγούν, δε, σε καταχρηστικές συμπεριφορές που επιβαρύνουν την υγεία, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και ναρκωτικά.

Σε χώρες που έχουν αντιμετωπίσει οικονομική κρίση έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, εξαιτίας του άγχους. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η απώλεια της εργασίας μεγιστοποιεί τον κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών και των σωματικών επιπτώσεών τους.

Πολλές μελέτες συγκλίνουν στη παραδοχή μίας ισχυρής σχέσης μεταξύ της ανεργίας και της μεγιστοποίησης της κατάθλιψης, του άγχους, της χρήσης ουσιών και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;