Ενάμιση χρόνο περιμένουν οι γονείς των διαβητικών παιδιών που φθάνουν τις 30.000 περίπου να περάσει σε ΦΕΚ απόφαση του ΕΟΠΥΥ που πάρθηκε το Μάρτιο του 2017 και η οποία έδινε το πράσινο φως για την συνταγογράφηση και αποζημίωση καινοτόμου προϊόντος της Abbott. Η αποζημίωση του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης έχει εγκριθεί μόνο για το Διαβήτη τύπου 1 και υπάρχει κατά πληροφορίες προοπτική επέκτασης της αποζημίωσης και για τον Διαβήτη τύπου 2. 

Το εύλογο ερώτημα είναι πόσο σημαντική είναι και η τυπική -μέσω ΦΕΚ- έγκριση της αποζημίωσης. Πολύ, όπως φαίνεται, και αναφέρεται σε προηγούμενη καταγγελία που έχει γίνει από γονείς και στην οποία αναρωτιούνται γιατί πρέπει «στην τρυφερή αυτή ηλικία να υφίσταται μια περιττή σωματική και ψυχική καταπόνηση λόγω των γνωστών πολλαπλών καθημερινών τσιμπημάτων των δαχτύλων του με βελόνα, τα οποία δεν είναι αναγκαίο επακόλουθο της πάθησής του και θα μπορούσαν να έχουν ήδη αντικατασταθεί με το αναίμακτο σύστημα παρακολούθησης που διατίθεται στην αγορά».

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα της αγοράς, αυτός μας ανέφερε ότι η καινοτομία του συγκεκριμένου προϊόντος είναι ότι τοποθετείται ένας σένσορας πάνω στο δέρμα για 14 ημέρες και με το μηχάνημα γίνεται η μέτρηση (άρα δεν απαιτείται τρύπημα). Όμως κατά την ίδια πηγή, ενώ το μηχάνημα αγοράζεται μία φορά κοστίζει εξήντα ευρώ και ο σένσορας άλλα 60 ευρώ, ενώ ο Διαβητικός χρειάζεται 2 σένσορες το μήνα. Τουτέστιν, 180 ευρώ τον πρώτο μήνα απόκτησης των δύο τμημάτων-μερών του προϊόντος και 120 ευρώ από το δεύτερο μήνα. Μολονότι, σήμερα κάποια ταμεία (π.χ. τραπεζών) αποζημιώνουν το προϊόν, το βασικό, που είναι ο ΕΟΠΥΥ, όπου είναι ασφαλισμένα η πλειονότητα των διαβητικών παιδιών δεν το πράττει. 

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι οι πιέσεις από τους Συλλόγους των Διαβητικών για την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα προκειμένου το θέμα να λήξει πριν από τα τέλη της χρονιάς. 

Μολονότι, παγκοσμίως, στρατηγική της εταιρείας ήταν μέχρι πρότινος η διάθεση του προϊόντος της Abbott αποκλειστικά από την ίδια, ήδη σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη, λένε πηγές, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, ξεκίνησε η διακίνησή του και μέσω φαρμακείων. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα