Δεν αναγνωρίζεται από τον ΕΟΠΥΥ δαπάνη για χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων και φαρμάκων τα οποία δεν καλύπτονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στη συλλογική σύμβαση μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Η σύμβαση, υπογράφηκε στις 31 Οκτωβρίου και κοινοποιήθηκε την Πέμπτη από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη. Μεταξύ των συμφωνηθέντων, περιλαμβάνονται τα εξής:

Οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να εγγράφονται ως χρήστες του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Έχουν υποχρέωση να εκτελούν τις ιατρικές συνταγές που καταχωρούν ηλεκτρονικά ή εκδίδουν χειρόγραφα οι γιατροί που είναι αρμόδιοι για την παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, με την υποχρέωση μετατροπής των χειρόγραφων συνταγών σε ηλεκτρονικές.

Υποχρέωση εκτέλεσης συνταγών, έχει ο φαρμακοποιός μόνον όταν το αναγραφόμενο σε αυτές είδος έχει εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και περιλαμβάνεται στο ισχύον Δελτίο Τιμών Φαρμάκων ή είναι φαρμακοτεχνικό σκεύασμα ή πρόκειται περί φαρμάκων εισαγομένων από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) ή καθ' οιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο.

Απαγορεύεται η εκτέλεση συνταγών που αναγράφουν φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία έχουν ορισθεί με Υπουργικές Αποφάσεις ή με αποφάσεις της Διοίκησης του Ταμείου να χορηγούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού.

Εξαίρεση υπάρχει στις περιπτώσεις που αναγράφεται επί των συνταγών η ένδειξη “επείγον και στερούμεθα” από τα αρμόδια όργανα του οργανισμού που λειτουργεί φαρμακείο.

Συνεργασία

Απαγορεύεται η υπόδειξη από γιατρούς ή άλλους παρόχους του Οργανισμού η υπόδειξη στους ασφαλισμένους να κατευθύνονται σε ορισμένα φαρμακεία για την εκτέλεση των συνταγών τους. Συνυπεύθυνοι στην περίπτωση αυτή είναι και οι φαρμακοποιοί, που συμπράττουν στην πράξη αυτή.

Απαγορεύεται η συνεργασία γιατρών με φαρμακοποιούς με σκοπό την κατά παραγγελία συνταγογράφηση.

Απαγορεύεται αυστηρά η αντικατάσταση των φαρμάκων, που αναγράφονται στη συνταγή, με άλλα φάρμακα, άλλης δραστικής, με άλλα είδη, καθώς και η εξαργύρωση της συνταγής.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;