Πάνω από 3 εκατoμμύρια ευρώ χρωστούν οι ασθενείς στα φαρμακεία της Αθήνας. Το παραδοσιακό "τεφτέρι", όχι μόνο έχει επιστρέψει αλλά και έχει "στρογγυλοκαθίσει", αποτελώντας πια απαραίτητο αξεσουάρ για τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για τα φαρμακεία της πρωτεύουσας, το χρέος που διατηρούν σταθερά οι ασφαλισμένοι στα καταστήματα κυμαίνεται μεσοσταθμικά στα 1.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι το παραδοσιακό αυτό κανάλι διάθεσης φαρμάκων αφορά στο λεκανοπέδιο 3.200 σημεία πώλησης και με μία απλή μαθηματική πράξη καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι η μαύρη τρύπα που έχει δημιουργηθεί ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα χρέη δεν ξεπληρώνονται ουσιαστικά, αλλά μετακυλίονται τον επόμενο μήνα, καθώς έρχονται τα νέα φάρμακα που θέλει ο ασθενής για την υγεία του. Την ίδια στιγμή, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σημαντικό τμήμα των χρεών είναι μετέωρο να μην αποπληρωθεί ποτέ. Έτσι, ενώ το προηγούμενο διάστημα οι επισφάλειες έδειχναν κάποια συγκράτηση, σήμερα έχουν και πάλι ξεφύγει. Όπως μας ανέφερε φαρμακοποιός, υπάρχουν ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά από την άλλη πρέπει να αγοράσουν τα φάρμακα του επόμενου μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο επιλέγουν από ντροπή να πάνε σε άλλο φαρμακείο, για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους δημιουργώντας και εκεί χρέη. Επίσης, πολλοί ασθενείς προμηθεύονται τα φάρμακά τους πριν ακόμη αυτά συνταγογραφηθούν, καθώς το περιβόητο ραντεβού με τον γιατρό μπορεί να εμφανίζει καθυστέρηση ένα μήνα ή και περισσότερο ή να ακυρώθηκε.

Δεν θα ήταν λοιπόν άκυρο κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτή τη στιγμή οι επισφάλειες από τους ασφαλισμένους έχει ξεπεράσει για τα φαρμακεία της Αθήνας το 20%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται στο 18% και στη Λάρισα από 15% μέχρι 18%, ενώ σε ανάλογα ποσοστά με την Θεσσαλική πόλη φαίνεται να είναι και η Πάτρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από ένα χρόνο περίπου, οι επισφάλειες στην Αθήνα υπολογίζονταν στο 15%.

Η κατάσταση, δυστυχώς, πάει από το κακό στο χειρότερο, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, εξαιτίας και της σημαντικής μείωσης που έχουν υποστεί οι τιμές των φαρμάκων που αποφέρουν πάνω από το 80-85% του τζίρου. Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν λέει κάτι το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί ραγδαία και συνεχίζουν αμείωτα να ανεβαίνουν οι τιμές στα Μη συνταγογραφούμενα Φάρμακα. Πράγματι, σε κάποια από αυτά μπορεί η τιμή να έχει αυξηθεί έως 100%, όμως παρά την πληθώρα τους, ελάχιστα είναι αυτά που εμφανίζουν αγοραστική ζήτηση.

Η πράξη σίγουρα δεν βγαίνει, ή αλλιώς είναι αδύνατη, υποστηρίζουν πηγές της αγοράς αφήνοντας να εννοηθεί ότι έρχονται εξελίξεις από τη νέα χρονιά, όπως αλλαγές στο προϊοντικό μείγμα που διανέμεται, αποχωρήσεις από προϊοντικές κατηγορίες, ακόμη και αν αυτές σημαίνουν ρήξη με εταιρείες και ρυθμιστικούς παράγοντες.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]