Σε αδυναμία να προγραμματίσουν τον επόμενο χρόνο βρίσκονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Η επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και εκπτώσεων (rebates) ανάλογα με τον τζίρο και την ανάπτυξη, καθιστά το περιβάλλον θολό.

Το εγχείρημα καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο δεδομένων των αλλαγών και της διαιώνισης μέτρων που είχαν ληφθεί επειγόντως στο πλαίσιο εφαρμογής των Μνημονίων και της εσωτερικής υποτίμησης.

Ενδεικτικό είναι πως η υποχρεωτική επιστροφή υπερβάσεων προϋπολογισμού (clawback) ξεκίνησε με 75 εκατομμύρια ευρώ το 2013 και αναμένεται να αγγίξει φέτος το 1 δισεκατομμύριο!

Το περιβάλλον μεταβάλλεται και στην μετά τα Μνημόνια περίοδο, καθώς τη Δευτέρα ανακοινώνονται μέτρα για την τιμολόγηση και την αποζημίωση των φαρμάκων.

Με τα εμπόδια να γίνονται όλο και πιο ψηλά για τον κλάδο, η κατάσταση οδηγείται σε ακραία σημεία. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με το 37% της συνολικής δαπάνης, όταν το μέσο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται από 7% έως 10%...

Όλα αυτά, την ώρα που η νοσηρότητα και θνησιμότητα εμφανίζει αυξητικές τάσεις κυρίως στις παραγωγικές ηλικίες από 15 έως 49 ετών, όπως προκύπτει από το παρακάτω γράφημα.

Προβλέψιμο

“Δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη στην Οικονομία, εάν δεν διαμορφωθεί ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον”, σχολίασε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια της MSD Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας Agata Jankoncic.

Ο διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων της MSD Αντώνης Καρόκης και ο υπεύθυνος Πολιτικής Υγείας και Εμβολίων Ηλίας Κοντούδης παρουσίασαν μία σειρά από στοιχεία, τα οποία προκαλούν εύλογη ανησυχία για τη φαρμακευτική περίθαλψη.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως, χάρη στο φάρμακο, αυξήθηκε κατά ένα έτος η μέση ηλικία αποβίωσης των Ελλήνων την περίοδο 1995 – 2010.

Νοσηλείες

Την ίδια περίοδο, μειώθηκαν κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες οι νοσηλείες ασθενών, χάρη στη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά.

Η φαρμακευτική καινοτομία έχει προσθέσει περίπου 11 μήνες ζωής για κάθε Έλληνα και συνέβαλε στην ετήσια μείωση των ημερών νοσηλείας κατά 2,4%.

Το διάστημα που διανύουμε είναι κρίσιμο, καθώς ένα νέο κύμα φαρμακευτικής καινοτομίας βρίσκεται προ των πυλών και η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τον τρόπο να την αξιοποιήσει προς όφελος της Δημόσιας Υγείας.

Clawback

Αντί να διευρυνθούν οι επενδύσεις στη φαρμακευτική περίθαλψη, η χώρα μας εμμένει σε μεθόδους “κουρέματος” της δαπάνης με μηχανισμούς οι οποίοι δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης.

Ενδεικτικό είναι το παρακάτω γράφημα, από το οποίο προκύπτει πως οι προϋπολογισμοί είναι εκτός πραγματικότητας και οι εταιρείες καλούνται να καλύψουν τις μεγάλες διαφορές μεταξύ προϋπολογισμών και πραγματικών δαπανών.

Οι “κλειστοί” προϋπολογισμοί για το 2017 (δαπάνη – στόχος) είχαν διαμορφωθεί στα 1,945 δισ. για τον ΕΟΠΥΥ (εξωνοσοκομειακή), για να διαμορφωθεί τελικά στα 2,848 δισ. ευρώ.

Παρόμοια ήταν η εικόνα στα νοσοκομειακά φάρμακα του ΕΟΠΥΥ (προϋπολογισμός 55,8 εκατομμύρια – δαπάνη 137 εκατομμύρια ευρώ) και στα φάρμακα των νοσοκομείων (474,2 εκατομμύρια – 775 εκατομμύρια αντίστοιχα).

Ανάγκες

Οι αποκλίσεις μεταξύ προϋπολογισμών και δαπανών έχουν άμεση επίπτωση στις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες καλούνται να καλύψουν τη διαφορά με clawback. Το τρέχον έτος, το clawback θα ανέλθει στα 930 εκατομμύρια ευρώ και το rebate στα 400 εκατομμύρια...

Δείχνουν, ωστόσο, δύο πράγματα: πως το υπουργείο Υγείας δεν είναι σε θέση να μετρήσει τις πραγματικές ανάγκες και πως οι ανάγκες αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

Τι πιο κάτω γράφημα δείχνει πως οι ανάγκες για φαρμακευτική περίθαλψη είναι συγκεκριμένες και παραμένουν σταθερές. Αυτό που αλλάζει με τα χρόνια, είναι η συμμετοχή των ασθενών και της βιομηχανίας στη χρηματοδότηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]