Φήμες λένε για παρακράτηση clawback στα οπτικά  μέσω της Εφορίας, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανάλογη ανησυχία στους εκπροσώπους του κλάδου. Φήμη, που αν επιβεβαιωθεί θα ωθήσει τον κλάδο στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ενώ ήδη Έλληνες επιχειρηματίες έχουν ενημερώσει σχετικά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οπτικής και Οπτομετρίας. 

Παράγοντες από την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών, μας ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να διατηρηθεί η πελατειακή σχέση που έχουν με τους ασφαλισμένους και όχι με τον ΕΟΠΥΥ. Η αντιπρόταση που έχουν κάνει στον Οργανισμό είναι να πληρώνει ο ασφαλισμένος τα γυαλιά του και εν συνεχεία τα καταστήματα να στέλνουν όλα τα έγγραφα (συμπεριλαμβανομένης και της  συνταγής) στον ΕΟΠΥΥ. Πρόταση που επί του παρόντος δεν έχει γίνει δεκτή. 

To θέμα, κατά τους ίδιους, είναι ότι οι υπουργικές αστοχίες σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα των νοικοκυριών έχει προκαλέσει καίριο πλήγμα στον κλάδο, εντείνοντας τις τάσεις συγκέντρωσης. Είτε μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είτε με αναστολή λειτουργίας καταστημάτων, από τους ιδιοκτήτες που λειτουργούσαν 2 ή 3 σημεία. Σημειώνεται ότι ο τζίρος των καταστημάτων μοιράζεται 50%-50% ανάμεσα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές αγορές.

Ορίστηκε προϋπολογισμός χωρίς να ληφθεί υπόψη ο επιπολασμός της μυωπίας αλλά και η πρεσβυωπία.

Την ίδια στιγμή, εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό που έχει οριστεί για τα γυαλιά οράσεως που είναι 50 εκατ. ευρώ. Πέρσι η υπέρβαση ήταν σχεδόν 10 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταθέσει η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών στον ΕΟΠΥΥ, οι πραγματικές δαπάνες για γυαλιά οράσεως είναι πάνω από 70 εκατ. ευρώ, καθώς στις μετρήσεις που έχουν γίνει από τον οργανισμό δεν έχει ληφθεί υπόψη ούτε η πάθηση της πρεσβυωπίας ούτε ο επιπολασμός της μυωπίας, που είναι διψήφιο ποσοστό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]