Είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου της τρέχουσας περιόδου, εκτιμούν τα στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αποτυπώνοντας την εξέλιξη της δραστηριότητας του ιού στην Ευρώπη, οι επιστήμονες του ΠΟΥ σημειώνουν πως τα περιστατικά αυξάνονται στη Γηραιά Ήπειρο.

Με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία και αντίδραση των χωρών, παρακολουθούν μία σειρά από παραμέτρους και – σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία – η κατάσταση έχει ως εξής:

Και οι δύο τύποι ιών γρίπης (Α και Β) έχουν εντοπιστεί στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι δύο υποομάδες του εποχικού ιού της γρίπης Α κυκλοφορούν σε σχεδόν ίσες αναλογίες, με τον “πανδημικό” ιό pdm09 A (H1N1) να είναι ελαφρώς πιο διαδεδομένος από τον Α (Η3Ν2).

Έχουν απομονωθεί πολύ λίγα κρούσματα με ιό γρίπης τύπου Β. Η κατανομή των ιών, πάντως, ενδέχεται μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ειδικοί δεν παρατηρούν αυξημένη θνησιμότητα από κάθε αιτία, αλλά σε ορισμένες (λίγες) χώρες παρατηρείται αυξημένη θνησιμότητα σε πληθυσμούς ηλικιωμένων.

Ως προς την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου, οι ειδικοί σημειώνουν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς να βγουν ακριβή συμπεράσματα.

Βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακές αναλύσεις για τον προσδιορισμό της ομοιότητας των κυκλοφορούντων ιών της γρίπης Α (H1N1) pdm09 και A (H3N2) με τα στελέχη του εμβολίου.

Είναι, επίσης, πολύ νωρίς να βγουν λεπτομερή συμπεράσματα ως προς το ποιά στελέχη του ιού τύπου Β θα κυριαρχήσουν.

Πληθυσμός

Οι επιστήμονες του Οργανισμού σημειώνουν πως οι υπεύθυνοι των χωρών πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, η γρίπη μπορεί να προσβάλει έως και το 20% του πληθυσμού, ανάλογα με τους κυκλοφορούντες ιούς.

Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών είναι οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Εμβολιασμός

Ο ΠΟΥ συνιστά αντιγριπικό εμβολιασμό σε όσους κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες λόγω της λοίμωξης από τον ιό, καθώς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ποιός ιός θα κυριαρχήσει, τα εμβόλια εποχικής γρίπης θα πρέπει να καλύπτουν όλους τους ιούς που αναμένεται να κυκλοφορήσουν, δηλαδή η γρίπη Α (H3N2), η γρίπη Α (H1N1) και η γρίπη Β.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να κινητοποιούνται σε περιπτώσεις νόσησης ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Θα πρέπει να εξετάζουν τη χρήση αντι - ιικών φαρμάκων, ακόμη και σε ασθενείς που έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]