“Βροχή” από νομοσχέδια κοινωνικού ενδιαφέροντος αναμένεται το επόμενο δίμηνο, ενόψει του επόμενου Eurogroup, το οποίο θα ασχοληθεί με την Ελλάδα.

Οι “θεσμοί” περνούν από το μικροσκόπιο την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας και αναμένεται να έχουν συντάξει σχετική έκθεση έως τις 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να προχωρήσουν σε εκταμίευση περίπου 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος θα είναι υψηλής νομοθετικής απόδοσης και από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να έχουν καλυφθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης, στο περιθώριο της κοπής της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για δύο νομοσχέδια, τα οποία θα κατατεθούν μέχρι το Πάσχα.

Το ένα από αυτά αφορά την εξέλιξη του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΕΟΔΥ, ενώ με το δεύτερο θα επέλθουν αλλαγές στους απαρχαιωμένους οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων θα γίνουν με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ή με τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο.

Για τις αλλαγές αυτές, η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί προ αρκετών μηνών, αλλά οι παρεμβάσεις έμειναν τελικά πίσω.

Ενδεικτικό είναι πως οι αλλαγές στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν αποφασιστεί από το 2017 και προβλέπουν τροποποίηση στο θεσμικό περιβάλλον λειτουργίας του, κατάργηση προνομίων που έχει σήμερα, όπως η δυνατότητα προσλήψεων και η εξαίρεσή του από τη διαδικασία προμηθειών που ισχύσει στο Δημόσιο.

Έτοιμες είναι και οι παρεμβάσεις σε σχέση με τους οργανισμούς των νοσοκομείων, με τις οποίες θα αυξάνονται οι οργανικές θέσεις προσωπικού και οι θέσεις νοσηλείας κατά 10% και πλέον.

ΥΠΕ

Το υπουργείο Υγείας προχωρεί και σε αύξηση του αριθμού των ΥΠΕ, από επτά που είναι σήμερα, σε εννέα. Μεταξύ των αλλαγών, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης θα διασπαστεί σε δύο ΥΠΕ.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι εννέα ΥΠΕ θα είναι οι εξής:

  • 1η ΥΠΕ Αττικής, μαζί με Βοιωτία και Εύβοια.
  • 2η ΥΠΕ Αττικής, με Πειραιά και Αιγαίο πλην Ρόδου, Κάσου, Καρπάθου και Λήμνου.
  • 3η ΥΠΕ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας (με Κέρκυρα και Λευκάδα).
  • 4η ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας (και τη Λήμνο).
  • 5η ΥΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
  • 6η ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (πλην Βοιωτίας και Εύβοιας).
  • 7η ΥΠΕ Κρήτης, μαζί με Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο.
  • 8η ΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας (Πελοπόννησος, Ζάκυνθος, Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλλονιά).
  • 9η ΥΠΕ Αιγαίου.

Ομιλία

Τα βασικά σημεία από την ομιλία του υπουργού Υγείας στην εκδήλωση της ΠΕΦ είναι τα εξής:

Διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στη φαρμακευτική πολιτική με διαφάνεια και η ισονομία στις τιμολογήσεις, μηχανισμούς αξιολόγησης (ΗΤΑ) και διαπραγμάτευσης, σύγχρονα πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών, δημοσιοποίηση δεδομένων από τη συνεργασία των φαρμακευτικών εταιρειών με τις ιατρικές εταιρείες και τους γιατρούς, κανονικότητα στις πληρωμές, δημοσιονομική εξυγίανση ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων.

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ένα πραγματικό πρόβλημα που επιβαρύνει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ιδιαίτερα της εγχώριας: η συνεχιζόμενη υπέρβαση της δαπάνης, με συνέπεια τις αυξανόμενες επιστροφές (clawback και rebate).

Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα - είπε - είναι δύσκολη, εξαιτίας της ανάγκης να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην πρόσβαση, στις προσιτές τιμές και στην ανάγκη ενθάρρυνσης της έρευνας - καινοτομίας και του εταιρικού κέρδους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία αποτελεί προνομιακό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στο νέο μείγμα φαρμακευτικής πολιτικής δημιουργούνται συνθήκες για ένα πιο προβλέψιμο, σταθερό και βιώσιμο περιβάλλον για το εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Γίνεται μία ανατιμολόγηση τον χρόνο.
  • Υπάρχει όριο στη μείωση των τιμών.
  • Δόθηκαν οικονομικά κίνητρα στους χρόνιους ασθενείς για την αγορά γενοσήμων.
  • Άλλαξε η βάση τιμών αναφοράς.
  • Αντιμετωπίστηκαν στρεβλώσεις της μνημονιακής περιόδου.
  • Γίνεται δικαιότερη κατανομή του claw back με το συνυπολογισμό της ανάπτυξης (growth) 75% - 25%.

Προωθούνται, τέλος, "εργαλεία" θεσμικού διαλόγου (κοινωνικού και πολιτικού) και, εάν υπάρχει ωριμότητα και σοβαρότητα στο πολιτικό σύστημα, μπορούν να βρεθούν κρίσιμες συναινέσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας