Διαστάσεις παίρνει η αντίδραση των φαρμακοποιών στο θέμα διάθεσης αναλώσιμων διαβήτη από κατάστημα λιανικής στην Αθήνα.

Η αρχική αντίδραση είχε προέλθει από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνο Λουράντο και είχε παρουσιαστεί το περασμένο Σάββατο από το Iatronet.

Ακολούθησε επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς τον ΕΟΠΥΥ, στην οποία παρατίθεται το νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο συγκεκριμένα αναλώσιμα είδη πρέπει να διατίθενται μόνον μέσω των φαρμακείων.

Το προεδρείο του ΠΦΣ υπογραμμίζει προς τον ΕΟΠΥΥ πως τα αναλώσιμα ανήκουν στην κατηγορία των “αυτοδιαγνωστικών προϊόντων”, τα οποία προορίζονται από τον κατασκευαστή να χρησιμοποιούνται κατ’ οίκον από άτομα τα οποία δεν είναι ειδήμονες.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, “...τα in vitro αυτοδιαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία”, επισημαίνεται στην επιστολή.

Συνεπώς, τα αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες, βελόνες), ως in vitro αυτοδιαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα, δεν μπορούν να διατίθενται από άλλα καταστήματα, υπογραμμίζουν οι φαρμακοποιοί.

Κατόπιν των ανωτέρω, το προεδρείο του ΠΦΣ καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να εξετάσει εάν μη φαρμακοποιοί πάροχοι της σύμβασης υγειονομικού υλικού εκτελούν γνωματεύσεις αναλώσιμων σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο – σημειώνει – λειτουργεί στην Αθήνα κατάστημα λιανικής, το οποίο διαθέτει στο κοινό αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη.

Σε περίπτωση που αυτό συμβαίνει, οι φαρμακοποιοί παρακαλούν να σταλεί άμεσα εγκύκλιος, με την οποία θα διευκρινίζεται πως τα συγκεκριμένα προϊόντα διατίθενται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία και ως εκ τούτου δεν αποζημιώνονται οποιοιδήποτε άλλοι πάροχοι.

Ζητούν, δε, να προβεί άμεσα ο ΕΟΠΥΥ στην περικοπή αυτών των γνωματεύσεων.

Σύμβαση

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του ΦΣΑ έχει στείλει έγγραφο προς τον ΕΟΠΥΥ, με το οποίο θα ζητεί διευκρινίσεις για τη σύμβαση που έχει πληροφορηθεί πως υπάρχει μεταξύ του Οργανισμού και του συγκεκριμένου καταστήματος.

Μιλώντας στο Iatronet, ο κ. Λουράντος ανέφερε πως διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά τη λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος.

Η διοίκηση του ΦΣΑ έχει ήδη πραγματοποιήσει μία πρώτη διερευνητική επαφή με τις υπηρεσίες του Οργανισμού, από τις οποίες πληροφορήθηκε πως η εταιρεία έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ από τον Φεβρουάριο του 2017.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Τι μπορεί να προκαλέσει η σκόνη στην υγεία - Συμβουλές
Ελκώδης κολίτιδα: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο