Με αυστηρούς όρους επιτρέπεται η κυκλοφορία στην ελληνική αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου το οποίο δεν περιέχει νικοτίνη.

Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 96 του νομοσχεδίου – σκούπα του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Στη διάταξη αναφέρεται πως υιοθετείται το πνεύμα της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ, σύμφωνα με την οποία θεσπίζονται όροι και προϋποθέσεις στην κυκλοφορία των εν λόγω προϊόντων.

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπεται η υποχρέωση κοινοποίησης των συσκευών νέων προϊόντων καπνού με βάση τις υφιστάμενες κάθε φορά εκτελεστικές πράξεις.

Με την παράγραφο 10 του άρθρου 96, συμπληρώνονται και εξειδικεύονται οι όροι συσκευασίας, με σκοπό την αποτροπή ενδεχόμενων παρεκκλίσεων από τις υποχρεώσεις που υφίστανται σήμερα για τα νέα προϊόντα καπνού..

Η ίδια ρύθμιση ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και αποβλέπει στο να παρακολουθούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο σύνολό τους, ιδιαίτερα από τη στιγμή που, πέρα από την ύπαρξη νικοτίνης, δεν υφίσταται κανένα άλλο προσδιοριστικό στοιχεία που να τα ξεχωρίζει.

Κίνδυνοι

Γίνεται, δε, λόγος για έρευνες και επίσημες αναφορές σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι στην υγεία από κάποια από τα συστατικά που παρατηρούνται συχνά σε ορισμένα προϊόντα αυτού του είδους, όπως προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη και αιθυλενογλυκόλη.

Επεκτείνονται, λοιπόν, και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη οι ρυθμιστικές διατάξεις που ισχύουν για τα νικοτινούχα. Τέτοιες είναι η απαγόρευση για:

Πρόσθετα που δημιουργούν την εντύπωση ότι το προϊόν ωφελεί στην υγεία ή ενέχει μειωμένους κινδύνους για την υγεία. Πρόσθετα που θεωρείται πως δίνουν ενέργεια και ζωτικότητα ή χρωστικές ιδιότητες για τις εκπομπές.

Παιδιά

Στο άρθρο 96 του πολυνομοσχεδίου προβλέπονται, επίσης, αυστηρές προδιαγραφές για την προστασία από θραύση και διαρροή, την ασφάλεια επαναπλήρωσης και τη μη παραβίαση και προστασία από τα παιδιά.

Επιβάλλονται απαιτήσεις ως προς τη συσκευασία, όπως η ύπαρξη ενημερωτικού φυλλαδίου και στα ελληνικά με πληροφορίες όσον αφορά οδηγίες χρήσης και αποθήκευσης, σύσταση μη χρήσης από νέους και μη καπνιστές, αντενδείξεις, προειδοποιήσεις για συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου και περίληψη καταλόγου με όλα τα συστατικά.

Περιορισμοί εισάγονται και στη διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς νικοτίνη, καθώς και στην προώθηση. Απαγορεύεται η διασυνοριακή πώλησή τους στην εγχώρια αγορά, όπως ακριβώς ισχύει και με τα νικοτινούχα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Αναλώσιμα

Καθορίζονται ειδικές προδιαγραφές κυκλοφορίας τους σε ειδικούς περιέκτες ή αναλώσιμα τσιγάρα ή φιαλίδια μίας χρήσης.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται πως οι ρυθμίσεις κρίνονται ιδιαίτερα σκόπιμες, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες επιδράσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών λόγω εσφαλμένης αντίληψης από τις συνέπειες της χρήσης τους.

Τονίζεται πως τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν πολλές ομοιότητες με τα νικοτινούχα και πως υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό η παρανόηση πως η νικοτίνη είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα