Συμβάσεις με 2.000 οικογενειακούς γιατρούς, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και ανακαίνιση των νοσοκομείων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία που παρουσιάστηκε το Σάββατο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και στελέχη του κόμματος ανέδειξαν τις πέντε προτεραιότητες του προγράμματος, οι οποίες είναι οι εξής:

 • Διάθεση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός πενταετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.
 • Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα δύο ετών.
 • Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.
 • Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή, νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.
 • Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

 Σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, το πρόγραμμα της ΝΔ αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες:

 1. Το πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης", που επιχειρεί να φέρει μία επανάσταση στην Πρόληψη.
 2. Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους. 
 3. Φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Για την άμεση βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει:

 • Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ, με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας.
 • Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.
 • Αλλαγή της εφημερίας, όπως την ξέρουμε σήμερα. Για την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
 • Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).
 • Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.
 • Για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε πολίτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με δεσμευτικούς στόχους, ενώ θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις.

Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη χρηστή διαχείριση του συστήματος υγείας, θα επανεπενδύονται στο σύστημα Υγείας.

Ευαίσθητοι

Για τη στήριξη σε αυτούς που χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα της Πολιτείας στα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα περιλαμβάνονται:

Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, ανάπηροι), προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Όλα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς του.

Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής.

Καρκίνος

Κεντρικός πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ είναι η μάχη κατά του καρκίνου. Κάθε ελληνική οικογένεια έχει ζήσει από κοντά τι σημαίνει καρκίνος και πόσο επώδυνη είναι αυτή η ασθένεια.

Η προσπάθεια αρχίζει πάντα από την πρόληψη, καθώς διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι ένας στους τρεις κοινούς καρκίνους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την πρόληψη.

Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι ο ελλιπής προ - συμπτωματικός έλεγχος σχετίζεται με το περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα και την ελλιπή ενημέρωση.

Με αυτά τα δεδομένα το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει:

 • Άμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.
 • Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου
 • Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Όλοι θα μπορούμε να περάσουμε από προληπτικό έλεγχο: η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.
 • Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3 - 4 μήνες, με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα.
 • Διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ’ οίκον νοσηλεία.
  Ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα - κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος” του νοσοκομείου “Άγιος Σάββας”.
 • Λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Ελπίδα”.
 • Θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα Υγείας.
 • Ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου

Το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον καρκίνο έχει ως μείζονα στόχο μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2, στις οποίες η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

Ιδιώτες

Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία εξοπλισμού θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των μηχανημάτων, τον εξορθολογισμό του κόστους και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Πρόληψη

Η Ελλάδα διαθέτει τις χαμηλότερες δαπάνες για την πρόληψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Μόλις το 1,3% των δαπανών Υγείας κατευθύνονται στην πρόληψη. Αντίθετα, το ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση (41% έναντι 30% μέσου ευρωπαϊκού όρου), 27,3% είναι το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής - εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε μια δεκαετία κατά 50%.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρόληψης αναλαμβάνονται οι εξής πρωτοβουλίες:

 • Συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ελέγχουν το βάρος τους.
 • Εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών Υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια.
 • Ειδικά προγράμματα στα σχολεία, για παιδιά και γονείς, που θα αφορούν την διατροφή, την στοματική υγιεινή, την σεξουαλική αγωγή, τον εθισμό, την οδική συμπεριφορά και τις πρώτες βοήθειες.
 • Προώθηση καλής διατροφής και άθλησης από την παιδική ηλικία.

Κάπνισμα

Όπως έχει επανειλημμένα προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, η επόμενη κυβέρνηση θα επιβάλει την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται:

 • Η καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.
 • Η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.
 • Η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειοψηφία.
 • Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.

Η ενεργός συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας στην εφαρμογή ενός μέτρου που ακόμα και οι καπνιστές αναγνωρίζουν ότι είναι σωστό. Με τους πολιτικούς και τη δημόσια διοίκηση να δίνουν πρώτα το παράδειγμα ξεκινώντας από τη Βουλή και τα δημόσια κτήρια.

Ψηφιακή

Στο πρόγραμμα γίνεται λόγος για ψηφιακή εμπειρία του συστήματος Υγείας, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

 • Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό Υγείας.
 • SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο.
 • Πλατφόρμα ενημέρωσης για την υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής.
 • Τηλεφωνική γραμμή ιατρικής υποστήριξης.
 • Εξ’ αποστάσεως επαφή με ειδικούς μέσω Τηλεϊατρικής.
 • Εφαρμογή για τον προγραμματισμό ραντεβού.
 • Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών.
 • Δημοσιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων και δεικτών σχετικών με τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Υγεία που θέλει η ΝΔ είναι μια υγεία στην υπηρεσία του πολίτη.

Ένα σύστημα Υγείας που είναι προσβάσιμο - είπε - λειτουργεί και δεν ταλαιπωρεί, σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μεριμνά για τους ευάλωτους, προλαμβάνει την ασθένεια και προωθεί την ευεξία και την καλή ποιότητα ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]