Διένεξη μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΝΔ προκάλεσε η τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία ψηφίστηκε την Πέμπτη με το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές κλινικές.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αντιπρόεδρός του Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πως έκανε “δωράκι” 10% στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Άφησαν, δε, αιχμές κατά της κυβέρνησης, θεωρώντας πως αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων σε μία σειρά από εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Novartis.

Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται πως από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι αυξήσεις αφορούν τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας προστασίας (off – patent), ενώ στα πρωτότυπα σκευάσματα αναμένονται μικρές μειώσεις τιμών.

Οι όποιες αυξομειώσεις δεν αναμένεται να έχουν δημοσιονομικό κόστος, δεδομένης της εφαρμογής του αυτόματου μηχανισμού επιστροφών (clawback). Η διαφορά, δηλαδή, προς τα πάνω θα επιστραφεί από τις εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία.

Σε κάθε περίπτωση, τον “γρίφο” θα λύσει σε λιγότερο από έναν μήνα το δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας.

Μιλώντας στη Διακομματική Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αντεπιτέθηκε στη ΝΔ σχετικά με το “δωράκι” του 10% στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Έκανε λόγο για “δημαγωγική πολιτική” και “πόλεμο εντυπώσεων”, σημειώνοντας πως το σενάριο αυτό θα διαψευστεί με τραγικό τρόπο για την αξιωματική αντιπολίτευση όταν σε περίπου ένα μήνα παρουσιάσουμε τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο δελτίο τιμών.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, στο δελτίο θα αποτυπώνεται το ότι το ισοζύγιο αυξήσεων - μειώσεων που θα προκύψει από την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης θα είναι ουδέτερο, άρα μεσοσταθμικά δεν θα επηρεαστεί η συνολική συμμετοχή των ασθενών στο κόστος.

Η Ελλάδα – είπε – επηρεάζει την τιμολογιακή πολιτική άλλων χωρών, τόσο στην αύξηση τιμών, όσο και στη μείωση. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα “δωράκι”.

Φθηνά

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως οι περισσότερες αυξήσεις αφορούν φθηνά φάρμακα, των οποίων η τιμή είναι πιο κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για φάρμακα με τιμή της τάξης των 5 ευρώ, που ακόμα και αν τιμολογηθούν στο ανώτατο όριο (10%), η τιμή τους θα αυξηθεί κατά 0,50 ευρώ. Ο πολίτης θα πληρώσει τη συμμετοχή του, ένα μέρος δηλαδή από τα 50 λεπτά του ευρώ (10% - 25%).

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως – παράλληλα με τις αλλαγές στην τιμολόγηση, έχουν υλοποιηθεί μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης όσον αφορά τη συμμετοχή στο κόστος, δηλαδή, τα χρήματα που πληρώνει τελικά ο πολίτης από την τσέπη του.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μηδενική συμμετοχή των ασθενών με χρόνια νοσήματα που αγοράζουν γενόσημα φάρμακα, μείωση του 1 ευρώ ανά συνταγή, μηδενική συμμετοχή στο ένα τρίτο των ανασφάλιστων πολιτών και στους καρκινοπαθείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]