Ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά ο Οργανισμός κάνει ό,τι μπορεί.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποδοθεί η απάντηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ στην καταγγελία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) περί ταλαιπωρίας ασθενών στη Μακεδονία.

Το θέμα της χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους είχε επανέλθει πρόσφατα στη δημοσιότητα, έπειτα από μαρτυρία στελέχους του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

“Εκατό άτομα στην αναμονή, δύο υπάλληλοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν, δώδεκα μόνο θέσεις καθημένων εντός, άλλοι τόσοι ακροβολισμένοι εκτός, οι υπόλοιποι ορθοστασία. Οι περισσότεροι με πρόβλημα υγείας”, είχε αναφέρει σε σχετική της ανάρτηση η Χριστίνα Οικονομοπούλου.

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει πως καρκινοπαθείς από Φλώρινα και αλλού είναι αναγκασμένοι να διανύσουν 500 χιλιόμετρα για να προμηθευτούν τα ογκολογικά φάρμακα.

Στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης αναρτήθηκε ανακοίνωση, που ενημερώνει τους ασθενείς που κατοικούν στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ξάνθης και Χαλκιδικής ότι η προμήθεια των φαρμάκων υψηλού κόστους θα γίνεται από εκεί

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως στα φαρμακεία του Οργανισμού υπηρετούν 120 φαρμακοποιοί, την ώρα που η κάλυψη των αναγκών απαιτεί την πρόσληψη άλλων τόσων

Απάντηση

Με αφορμή τις καταγγελίες, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απάντησε τα εξής:

Οι ασθενείς ή οι συνοδοί τους που προσέρχονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ εξυπηρετούνται απρόσκοπτα. Σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού περισσότεροι από 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι. Η ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών.

  • Συνολικά, στη χώρα λειτουργούν 34 φαρμακεία του Οργανισμού, ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής – κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες – σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς.
  • Σε όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται είτε απευθείας είτε προγραμματισμένα (για επαναλαμβανόμενες συνταγές), κατά μέσο όρο, σε περίπου μία εβδομάδα ώστε να εξασφαλίζεται συνέχεια της θεραπείας.
  • Ειδικά το φαρμακείο της Τούμπας, εξυπηρετεί 350 - 600 ασθενείς καθημερινά, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός είναι κάτοικοι άλλων δήμων που μπορούν να εξυπηρετηθούν από φαρμακεία του Οργανισμού που λειτουργούν στους τόπους διαμονής τους.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, στις Υγειονομικές Περιφέρειες Μακεδονίας (3η) και Μακεδονίας – Θράκης (4η) λειτουργούν για την εξυπηρέτηση του κοινού 7 αυτόνομα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 16 σημεία διανομής – αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]
Πιθανή σχέση μεταξύ διαταραχής μετατραυματικού στρες και αυτισμού [μελέτη]
Σταφιδόνερο: Έχει πράγματι οφέλη;