Αλλαγές στα παραπεμπτικά και στη συμμετοχή σε μία σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις, θα ισχύσουν από την Τετάρτη, στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Η συμμετοχή των ασθενών θα είναι μηδενική για όσους επιλέξουν να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις στον δημόσιο τομέα.

Ανέρχεται σε 15% επί της εκάστοτε τιμής αποζημίωσης, όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους και σε 5% για όσους λαμβάνουν επίδομα ΕΚΑΣ και τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.

Μηδενική συμμετοχή δικαιούνται οι εξής κατηγορίες ασθενών:

  • Οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και είναι σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν διενεργήσει μεταμόσχευση και τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.
  • Όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία για οποιαδήποτε πάθηση 80% και άνω από ΚΕΠΑ και των οποίων τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.
  • Οι πάσχοντες από κυστική ίνωση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.
  • Οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.

Με βάση τις ρυθμίσεις του νέου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ οι εξετάσεις πρέπει να εκτελούνται:

Τρεις εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους (ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα).

Οκτώ εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε δημόσιες δομές (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]