Αλλαγές στις οδηγίες για εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προωθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Οι υπεύθυνοι του ECDC καλούν τους πολίτες, τις οργανώσεις και τις δημόσιες αρχές να συνεισφέρουν τις απόψεις τους σε δημόσια διαβούλευση, σχετικά με νέες κατευθυντήριες γραμμές για το εμβόλιο.

Οι οδηγίες είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων για την αποτελεσματικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε εννέα τύπους του HPV. Έχουν εξετάσει, επίσης, τη σχέση κόστους - αποτελεσματικότητας για την προσθήκη και αγοριών στη στρατηγική του εμβολιασμού.

Οι ενδιαφερόμενοι και τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους έως τις 29 Απριλίου 2019.

Μετά το τέλος της διαδικασίας, το ECDC θα παράσχει υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με τις στρατηγικές εμβολιασμού. Για τον σκοπό αυτό, απευθύνεται στις δημόσιες αρχές, στο προσωπικό και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Το ECDC έχει εκδώσει στο παρελθόν (το 2008 και το 2012) δύο οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό. Από τότε, έχουν αλλάξει τα δεδομένα, καθώς το 2015 εισήχθη στην αγορά ένα εννεαδύναμο εμβόλιο (προστασία από εννέα τύπους HPV).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, όλο και περισσότερα κράτη - μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν εμβόλιο κατά του ιού HPV σε αγόρια, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη σχέση κόστους - αποτελεσματικότητας αυτού του μέτρου.

Η νέα οδηγία εξετάζει, επίσης, στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα που ζουν με HIV, δεδομένου του υψηλότερου κινδύνου μόλυνσης από HPV και ασθένειας σχετιζόμενης με HPV.

Μεταδιδόμενος

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις παγκοσμίως και σχετίζεται μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Μία επίμονη λοίμωξη του γεννητικού συστήματος από ορισμένους ειδικούς τύπους του ιού HPV είναι η πρωταρχική αιτία των γεννητικών κονδυλωμάτων, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων κακοήθων καρκίνων.

Εκτιμάται πως τα υπάρχοντα διπλά και τετραπλά εμβόλια θα μπορούσαν να αποτρέψουν το 71% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως. Με το εννεαδύναμο εμβόλιο, το ποσοστό θα μπορούσε να φθάσει το 89%.

Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εισαγάγει τον εμβολιασμό κατά του HPV στα εθνικά τους προγράμματα ανοσοποίησης, τα οποία απευθύνονται σε κορίτσια ηλικίας 9 έως 14 ετών. Ορισμένες χώρες επέκτειναν τον εμβολιασμό σε αγόρια της ίδιας ηλικίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]