Σε οριακό σημείο βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι με “ελαστικές” σχέσεις εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεκάδες σωματεία της Αττικής ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Την Πέμπτη, πραγματοποιείται σύσκεψη στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” επικουρικοί, συμβασιούχοι πρώην εργολαβικοί και εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η αντίδρασή τους σε μία σειρά από προβλήματα, όπως απλήρωτες ώρες και εφημερίες, συμβάσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα.

Έντονη ανασφάλεια επικρατεί μεταξύ των επικουρικών του ΕΣΠΑ και του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι είναι πρακτικά στον αέρα.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν πάγιες – διαρκείς κι επιτακτικές ανάγκες στους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας. Υποχρεώνονται, όμως, σε συμβάσεις με  υποτυπώδεις μισθούς, μειωμένα ωράρια ή απλήρωτη υπερεργασία.

Ζητούν μόνιμη και σταθερή εργασίας για όλους, με πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όσων απασχολούνται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.

Στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται η ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών και αξιοπρεπείς μισθούς από 751 ευρώ και πάνω.

Ζητούν, επίσης, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, απρόσκοπτη χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όσους εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες,  άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας κι ασφάλειας για εργαζόμενους και ασθενείς και πρόσληψη μόνιμων Γιατρών Εργασίας – Τεχνικών Ασφαλείας.

Μείωση

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν στην Υγεία 69.223 υπάλληλοι και το 2018 το προσωπικό είχε μειωθεί σε 63.150.

Από την ΠΟΕΔΗΝ εκτιμάται πως οι κενές οργανικές θέσεις είναι 39.000, εκ των οποίων οι 14.000 αφορούν νοσοκομειακούς γιατρούς. Το σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων (πλην γιατρών) ανέρχεται σε 49.150 άτομα.

Σε 44.819 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν 29.000 (κενές οι 15.819 θέσεις).

Το προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία με “ελαστικές” εργασιακές σχέσεις εκτιμάται πως ανέρχεται σε 12.000 άτομα (επικουρικό, πρώην εργολαβικό προσωπικό).

Περίπου 4.000 υπάλληλοι νοσοκομείων είναι αποσπασμένοι ή μετακινημένοι σε άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας, υπουργείων και σε γραφεία βουλευτών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο