Η ΕΣΑμεΑ, με αφορμή δήλωση του κ. Βασίλη Οικονόμου, τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ, ότι αποτελεί δέσμευση για την Ν.Δ. σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, το κλείσιμο των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και η επιστροφή φαρμάκων υψηλού κόστους στο παραδοσιακό κανάλι διανομής των φαρμακείων, ‘’εκφράζει την έντονη ανησυχία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στα γραφεία της ΕΣΑμεΑ στην Ηλιούπολη στις 10 Δεκεμβρίου 2018, είχε απαντήσει σε ερώτημα που του είχε τεθεί για τη λειτουργία των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, ότι, όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά θα ενισχυθούν, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Η προαναφερόμενη δήλωση του κ. Μητσοτάκη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του κ. Οικονόμου και ως εκ τούτου ζητάμε μία ξεκάθαρη απάντηση για την λειτουργία των συγκεκριμένων Φαρμακείων.

Η αλήθεια είναι πως τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κράτησαν σε πολύ υψηλό επίπεδο την χορήγηση των αναγκαίων φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και χρόνια πάσχοντες, δωρεάν, κατά όλη τη διάρκεια της κρίσης, εξοικονομώντας πολλά εκατομμύρια ευρώ, διότι προμηθεύονται τα φάρμακα από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε νοσοκομειακές τιμές.

Σε περίπτωση που η διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους περάσει σε ιδιώτες, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις, όπως μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους λόγω της επιβολής ποσοστού συμμετοχής ή και προκαταβολής στις ιδιωτικές εταιρίες εξαιτίας του μεγάλου κόστους των φαρμάκων, δημιουργία ολιγοπωλίων στην αγορά φαρμάκων, αφού μόνο πολύ μεγάλες εταιρείες (φαρμακεία) θα έχουν το κεφάλαιο για την διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους και όχι τα φαρμακεία της γειτονιάς, ελλείψεις φαρμάκων κρίσιμων για την ζωή ασθενών, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες θα προτιμήσουν να εξάγουν τα ακριβά φάρμακα σε άλλες χώρες κ.α.

Η ΕΣΑμεΑ ζητάει από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Καλούμε όλους τους βουλευτές και τα Πολιτικά Κόμματα να σταθούν στο πλάι των βαριά ασθενών και χρόνια πασχόντων ώστε να πάψει η αγωνία τους για την άμεση πρόσβασή τους σε φάρμακα υψηλού κόστους.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο