Ενημερωτική εκστρατεία κατά της βίας που στρέφεται εναντίον των γιατρών, ξεκινά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Το πρόβλημα των επιθέσεων σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό είναι εντεινόμενο, παρότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη την εικόνα που παρατηρείται σε άλλες, όπως η Κίνα, όπου υπάρχουν φρουρούμενα νοσοκομεία!

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημειώνει πως το φαινόμενο της βίας στα νοσοκομεία στην Ελλάδα έχει πολύ μικρές διαστάσεις. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, τα σποραδικά περιστατικά πυκνώνουν:

“Με δεδομένο ότι σε άλλες κοινωνίες το φαινόμενο είναι πιο συχνό, και σε ορισμένες έχει έκταση τέτοια που να υπάρχουν ακόμα και φρουρούμενα νοσηλευτικά ιδρύματα (στην Κίνα) αισθανόμαστε ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πριν εξαπλωθεί.

Οι χώροι της άσκησης της Ιατρικής εξ ορισμού πρέπει να είναι ασφαλείς και να δημιουργούν ένα περιβάλλον ηρεμίας ώστε οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό με σεβασμό, προσοχή και ψυχραιμία.

Γνωρίζουμε ότι οι γιατροί ειδικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εργάζονται με αυτοθυσία για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και μας ανησυχούν οι αναφορές περιστατικών βίας εναντίον τους.

Η πρωτοβουλία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα ακολουθήσει τα πρότυπα αντίστοιχων εκστρατειών μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως πχ η μεγάλη Βρετανία και αποσκοπεί στην ενημέρωση ασθενών , γιατρών και λοιπού προσωπικού για το φαινόμενο που θα πρέπει, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη, να περιοριστεί με μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Πολιτεία.

Τα μέτρα πρέπει να αφορούν κάθε μορφή βίας (λεκτική, σωματική, ληστείες κ.ά) και οι υπαίτιοι να τιμωρούνται με αυστηρότητα (χαρακτηρισμός του αδικήματος ως ιδιώνυμο) αλλά και οι χώροι να φυλάσσονται καλύτερα".

ΠΟΕΔΗΝ

Το θέμα των επιθέσεων εναντίον του προσωπικού, έχει αναδείξει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Για τον σκοπό αυτό, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ έχει κάνει και παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Πάγιο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ δεν είναι άλλο από την επαρκή και αποτελεσματική φύλαξη των χώρων εργασίας. Πολλά Κέντρα Υγείας και άλλες δημόσιες δομές Υγείας δεν έχουν καθόλου προσωπικό φύλαξης, είτε έχουν ελλιπή αριθμό φυλάκων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα