Μόνον αρνητικές κρίσεις έχει λάβει το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Η Συνομοσπονδία ατόμων με ειδικές ανάγκες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η ΠΟΕΔΗΝ καταδικάζουν τις θέσεις του Παύλου Πολάκη, κάνοντας λόγο για “ρατσισμό”.

Αφορμή για την αντιπαράθεση ήταν η εξής: ανάρτηση του κ. Κυμπουρόπουλου στο twitter:

“Δεν θέλησα ποτέ μόρια, επιδόματα, χάρες. Ίσες ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει”.

Ακολούθησε η απάντηση του Παύλου Πολάκη:

“Αν διεκδικούσες ίσες ευκαιρίες κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι (όπως δικαιούσουν ως ΑΜΕΑ). Ντροπή και κρίμα να λες αυτά που λες”.

Αντιδρώντας στο σχόλιο, που έχει προκαλέσει σάλο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία θεωρεί ότι η απαράδεκτη δήλωση του υπουργού σχετικά με τα μέτρα προστασίας των ατόμων με αναπηρία που έχουν θεσπιστεί στη χώρα βρίθει ρατσιστικής συμπεριφοράς σε βάρος των ατόμων με αναπηρία και παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία.

Η ΕΣΑμεΑ προσφεύγει άμεσα στη δικαιοσύνη για αυτό το θέμα.

Οι δηλώσεις Πολάκη προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ, με τον πρόεδρό της να δηλώνει πως θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού.

Προκάλεσε, επίσης, την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γ. Πατούλη, ο οποίος έκανε λόγο για φασισμό και τόνισε πως τα άτομα με αναπηρία πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα στην κοινωνία.

O πρόεδρος του ΙΣΑ είπε πως περιπτώσεις σαν του Στέλιου Κυμπουρόπουλου πρέπει να αγκαλιάζονται και να χειροκροτούνται. Χαρακτήρισε τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο νικητή ζωής, που δείχνει το μεγαλείο του ανθρώπου σε υγιείς και μη.

ΠΟΕΔΗΝ

Επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας εξαπολύει το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ):

“Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η νέα ανάρτηση Πολάκη και μάλιστα γιατρού για την πρόσληψη Ιατρού ΕΣΥ με τις ευεργετικές διατάξεις των ΑΜΕΑ υποψηφίου Ευρωβουλευτή με άλλο κόμμα εκτός Σύριζα.

Τυφλωμένος από κομματικό φανατισμό, επιτίθεται σε ανθρώπους που δίνουν μάχη να κερδίσουν τη ζωή τους.

Οι ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία, ισχύουν σε όλο το Δημόσιο. Η κάθε προκήρυξη περιλαμβάνει ποσοστό 5% προσλήψεων ατόμων ΑΜΕΑ οι οποίοι επιλέγονται μεταξύ υποψηφίων της ίδιας κατηγορίας (ν.2643/1998). Όπως και για τις προσλήψεις των γιατρών του ΕΣΥ (ν. 2920/2001, Π.Δ. 73 ΦΕΚ 116/23-9-2015).

Με τις εν λόγω διατάξεις προστατεύονται τα άτομα με αναπηρία όχι μόνο στο Δημόσιο αλλά στον ευρύτερο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα.

5.000 άτομα με αναπηρία υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. Άτομα με αναπηρία που προσλήφθηκαν με τις ευεργετικές διατάξεις είναι πολλά στελέχη του Σύριζα και μπράβο τους γιατί δίνουν αγώνα ζωής.

Αν και πολλοί συνάδελφοι που πάσχουν από αναπηρίες έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, δεν το πράττουν. Συνεχίζουν να δουλεύουν.

Οι ευεργετικές διατάξεις καθιερώθηκαν ακριβώς για τον αντίθετο λόγο από αυτό που ισχυρίζεται ο Πολάκης. Να δώσουν ίσες ευκαιρίες για δουλειά στα άτομα με αναπηρία”.

Ευκαιρίες

Έπειτα από τον ορυμαγδό που προκάλεσε το σχόλιό του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επανήλθε με νέα ανάρτηση στο facebook, στην οποία αναφέρει τα εξής:

"Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, το οποίο αυτό υπηρετούμε και αυτό χτίζουμε, οφείλει να θεσμοθετεί θετικά μέτρα άρσης των διακρίσεων υπέρ των ατόμων με αναπηρία.

Αυτό δημιουργεί την κοινωνία των 'ίσων ευκαιριών', άρα το ερώτημα το οποίο προκύπτει προς τη Νέα Δημοκρατία και προς τον κ. Κυμπουρόπουλο είναι αν τα θετικά μέτρα όπως είναι τα μόρια, τα επιδόματα, οι ειδικές διαδικασίες για την πρόσληψη κι άλλες ανακουφιστικές διατάξεις, αν αυτά τα θεωρούν χάρες και θέλουν να τα καταργήσουν ή αν είναι η ουσία της κοινωνικής πολιτικής που υπηρετεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, συμβάλλοντας στην άρση των διακρίσεων και στην κοινωνία των "ίσων ευκαιριών" για τα άτομα με αναπηρία...!".

Βιογραφικό

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος γεννήθηκε το 1985 στον Βύρωνα. Δεκατεσσάρων μηνών διαγνώστηκει με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία. Στις 28 Οκτωβρίου 1999, έγινε ο πρώτος αριστούχος μαθητής με αναπηρία παρελαύνοντας σημαιοφόρος με το αμαξίδιό του.

Το 2003, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, από όπου το 2012 αποφοίτησε αριστούχος και αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα. Το 2014, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας - Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών και την περίοδο 2013 - 2015 μετεκπαιδεύτηκε στα ζητήματα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.

Το 2016, απέκτησε ειδικότητα στην Ψυχιατρική και έκτοτε εργάζεται ως επιμελητής Β' στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ. Το 2014, ίδρυσε μαζί με άλλους το i-Living, τον πρώτο ελληνικό οργανισμό ανεξάρτητης διαβίωσης, εκλεγόμενος έκτοτε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους