Διακοπή του προγράμματος εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων στο νοσοκομείο “Αττικόν”, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Μεγάλη Τετάρτη, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως ο καθηγητής Καρδιολογίας έχει αποστείλει αναφορά στον εισαγγελέα, για θάνατο ασθενούς που περίμενε εμφύτευση βαλβίδας και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Η διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικών βαλβίδων γίνεται σε εξειδικευμένες καρδιολογικές κλινικές από επεμβατικούς καρδιολόγους σε ασθενείς που δεν τους επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους να χειρουργηθούν.

Έχει αποδειχθεί ότι σώζουν ζωές γι αυτό και εγκρίνεται η τοποθέτησή τους από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) με την υποβολή φακέλου από ειδικές καρδιολογικές κλινικές που απευθύνεται ο ασθενής για την εμφύτευση.

Η ΠΟΕΔΗΝ επιρρίπτει ευθύνες στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, θεωρώντας πως τίθενται σε κίνδυνο ζωές ασθενών με σοβαρή καρδιοπάθεια:

“Σταμάτησαν τη διακαθετηριακή εμφύτευση βαλβίδων στην Β΄ Πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική με δεκαετή εμπειρία, αφού αρνείται η Διευθύντρια Αναισθησιολογίας να χορηγήσει αναισθησία στους ασθενείς για την εμφύτευση, που έως την αρχή του έτους 2018 χορηγούσε κανονικά χωρίς ενστάσεις.

Αυτό το κάνουν, για να κρύψουν ότι το 'Αττικόν' καταρρέει οικονομικά και να κρύψουν τις ευθύνες για το θάνατο ενός ασθενούς που ήταν στη λίστα αναμονής”.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, με αλλεπάλληλες επιστολές προς το νοσοκομείο και το υπουργείο, ο καθηγητής Καρδιολογίας επισημαίνει τον κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών που είναι στη λίστα αναμονής.

Πιστοποίηση

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως αιτιολογία για μη χορήγηση αναισθησίας είναι η διακοπή του προγράμματος, λόγω μη πιστοποίησης της κλινικής.

Το επιχείρημα – αναφέρει – δεν στέκει, καθώς και τα άλλα δύο Κέντρα που λειτουργούν, το Ιπποκράτειο και το Ωνάσειο, δεν διέκοψαν την λειτουργία έως ότου πάρουν την έγκριση από ΚΕΣΥ και υπουργείο Υγείας.

Τον Μάιο του 2018, το ΚΕΣΥ αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση καταλληλότητας της Β΄ καρδιολογικής κλινικής του Π.Γ.Ν. Αττικού για την τοποθέτηση βιολογικών αορτικών βαλβίδων διαδερμικά. Πέρασε ένας χρόνος και ακόμη δεν πήρε την υπογραφή του υπουργού.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη κλιμακίου του ECDC στη χώρα μας
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία
Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας [μελέτη]