Ένταση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει Πάσχα, ζητεί ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Με εγκύκλιό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο Γιάννης Μπασκόζος καλεί τους ελεγκτές να δώσουν έμφαση στους εξής χώρους:

  • Σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.
  • Στους χώρους εκδηλώσεων.
  • Στις επιχειρήσεις αναψυχής.
  • Στα οχήματα μεταφοράς προϊόντων.
  • Στους προσωρινούς πάγκους που αναπτύσσονται είτε σε υπαίθριους είτε σε κλειστούς χώρους για τις αγοραστικές ανάγκες των Εορτών.
  • Σε πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους και στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
  • Σε καταλύματα επισκεπτών – τουριστών και γενικότερα σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής, διάθεσης, διανομής κυρίως των ευαλλοίωτων τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων.

Οι υγειονομικοί αυτοί έλεγχοι γίνονται με αυστηρότητα και αφορούν κυρίως στον έλεγχο τήρησης των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.

Επιπρόσθετα επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Κατασχέσεις

Όπως έγινε γνωστό από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει κατασχέσεις σε μία σειρά από καταστήματα:

Σε βιοτεχνία ζαχαροπλαστικής στην περιοχή Περιστερίου Αττικής, κατασχέθηκαν 1.403,2 κιλά μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα και ειδικότερα ζαχαρώδη προϊόντα, πρώτες ύλες, ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα (ζελεδάκια, λουκούμια, χαλβάδες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, καρύδες, σιμιγδάλι, αλεύρι, σταφίδες, γλυκά του κουταλιού, μελάσα).

Σε επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, κατασχέθηκαν 550 κιλά μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα και ειδικότερα 500 κιλά εντόσθια και έντερα αμνοεριφίων και 50 κιλά κρέας που προορίζονταν για την παραγωγή παρασκευασμάτων κρέατος.

Οδηγίες

Οι ειδικοί του ΕΦΕΤ συνιστούν στους καταναλωτές, μέχρι και την τελευταία στιγμή, να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή κατά την προμήθεια των τροφίμων τους. Γενικά πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα:

Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.

Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.

Να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.

Να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Κρέας

Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν τα εξής:

  • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.
  • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
  • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
  • Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Αυγά

Κατά την προμήθεια νωπών αυγών πρέπει να έχουμε υπόψη τα εξής:

Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.

Διατηρούμε τα αυγά σε σκιερό και δροσερό χώρο για να συντηρηθούν σωστά.

Σοκολατένια

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση σε σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (καθώς μπορεί να προκληθεί πνιγμός σε παιδιά μικρής ηλικίας), στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος ή υγείας) και στην ημερομηνία ανάλωσης.

Βαφές

Για τις βαφές των αυγών σημειώνονται τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες.
  • Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.
  • Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στη συσκευασία.

Οι καταναλωτές παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν υποβαθμισμένα, ακατάλληλα ή αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;