Χρόνιο χαρακτήρα λαμβάνει το πρόβλημα με τα παιδιά που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” με εισαγγελική εντολή.

Πρόκειται για 40 παιδιά, τα οποία είναι ασυνόδευτα. Στην πλειονότητά τους, απαιτείται μόνον προληπτικός έλεγχος, ο οποίος ολοκληρώνεται εντός λίγων ημερών και στη συνέχεια χρήζουν μεταφοράς σε δομές πρόνοιας.

Ελλείψει κατάλληλων δομών φιλοξενίας, παραμένουν επί μακρόν στις κλινικές των νοσοκομείων παίδων - παιδιατρικές κλινικές και μονάδες νεογνών - για διαστήματα που συχνά ξεπερνούν τους έξι μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις παραμένουν για χρόνια.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου πραγματοποιούν την Τρίτη στάση εργασίας, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία", από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, θα εξυπηρετούνται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μόνο τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης. Δεν θα λειτουργήσουν οι κλινικές με το ισχύον πρόγραμμα, αλλά θα υπάρχει μόνο ένας γιατρός ως προσωπικό ασφαλείας.

Σύμφωνα με την επιτροπή ειδικευόμενων γιατρών της Α΄ Πανεπιστημιακής κλινικής, δεν υπάρχει περιθώριο για αδιαφορία και ουδέτερες στάσεις.

Τα περισσότερα παιδιά απέχουν από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δεν έχουν κανέναν οικείο, δεν έχουν συγκεκριμένους ενήλικες φροντιστές, δεν έχουν οργανωμένη δραστηριότητα και οι μέρες τους κυλούν χωρίς περιεχόμενο.

Γεγονός που συνιστά μια ξεκάθαρη μορφή κακοποίησης για τα ίδια, που κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο διαβιούν χωρίς την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή, χωρίς την αναγκαία στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.

Αναπόφευκτα, παιδιά τα οποία βρίσκονται στο νοσοκομείο προερχόμενα από ένα δυσμενές για εκείνα περιβάλλον, επιδεινώνουν την ψυχική τους κατάσταση και τη συμπεριφορά τους υπό αυτές τις συνθήκες.

Συνέπεια των παραπάνω, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έχουμε αύξηση της συχνότητας περιστατικών που εκθέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο.

Βία

Καταγράφονται αλλεπάλληλα περιστατικά βίας μεταξύ τους και κατά του προσωπικού του νοσοκομείου.

Μόνο την τελευταία βδομάδα δύο έφηβοι παρουσίασαν αυτοτραυματική συμπεριφορά, άλλοι έχουν προβεί σε επιθέσεις στο προσωπικό ασφαλείας, σε ιατρούς και νοσηλευτές με χειροδικία, απειλές με αιχμηρά αντικείμενα, προκαλώντας τραυματισμούς και υλικές ζημιές.

Προ ολίγων ημερών σημειώθηκε ακόμη μία απρόκλητη επίθεση και τραυματισμός ειδικευόμενης από έφηβο, ενώ υπήρξε και περιστατικό κακοποίησης νοσηλευόμενου παιδιού από άλλα ασυνόδευτα παιδιά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα