Παγκόσμια έκκληση να μπει τέλος στον καρκίνο του δέρματος (εκτός του μελανώματος) που προκαλείται σε επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονται πολλή ώρα εκτεθειμένοι στον ήλιο, απηύθυναν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Ένωση Εργασίας.

Οι τελευταίοι ζήτησαν μια συστηματική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καρκίνου του δέρματος στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 2019 σε συνεργασία με τις ομάδες ασθενών, εργατικές ενώσεις, εκπροσώπους της κοινωνικής ασφάλισης, δερματολόγους και ογκολόγους. 

Ο καρκίνος του δέρματος -NMSC-  είναι μακράν ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης μια από τις πιο συνήθεις επαγγελματικές ασθένειες στην Ευρώπη, η δυναμική της οποίας αυξάνεται. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, είναι η τρίτη πιο συχνά αναφερόμενη επαγγελματική ασθένεια, ενώ στις περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι ο πιο κοινός καρκίνος λόγω επαγγέλματος. Παρόλα ταύτα, οι προσπάθειες πρόληψης, ο έλεγχος και η βελτιωμένη πρόσβαση στην περίθαλψη είναι ελλιπείς από τους ιθύνοντες.

Οι άνθρωποι που απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες, όπως στις κατασκευές, στην γεωργία, στον τουρισμό, μπορούν να εκτεθούν στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία (UVR) για περισσότερο από το 75% του χρόνου εργασίας τους. Το UVR ταξινομείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην πρώτη ομάδα παραγόντων που προκαλούν καρκίνο.  Εκτιμάται ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος αυξάνεται σημαντικά - έως περισσότερο από 100% - με πέντε ή περισσότερα χρόνια υπαίθριας εργασίας. Εάν δεν ανιχνευθεί και αποφευχθεί σε πρώιμο στάδιο, το NMSC οδηγεί σε άφθονες νεοεμφανιζόμενες αλλοιώσεις.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό κόστος της NMSC συνεχίζει να αυξάνεται, θέτοντας τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υπό σημαντική οικονομική πίεση, ενώ επηρεάζουν από την άλλη τη διαβίωση εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Παρά την ανησυχητική αυτή πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι στην ύπαιθρο στερούνται νομοθετικής προστασίας για να εξασφαλίσουν επαρκή μέτρα πρόληψης, διάγνωσης και αποτελεσματικές θεραπείες για αυτή την ασθένεια παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό, κορυφαίοι οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αξιολογούν επί του παρόντος την παγκόσμια επιβάρυνση από την ασθένεια του επαγγελματικού καρκίνου του δέρματος προκειμένου η καταπολέμησή της να ενταχθεί στο πλαίσιο των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ έως το 2030.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης