Σε απόγνωση βρίσκεται ολόκληρος ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών, μετά την ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ του ποσού υποχρεωτικής επιστροφής δεδουλευμένων λόγω claw-back για το Α’ εξάμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η υποχρεωτική  επιστροφή ή διαφορετικά η μη καταβολή δεδουλευμένων ανήλθε σε 26,06%  και συνυπολογίζοντας και το rebate που καταλογίζεται σαν έκπτωση για κάθε μηνιαία δαπάνη, το σύνολο της επιστροφής είναι 36,4%, δηλαδή οι 2,2 από τους 6 μήνες εργασίας αποτελούν δωρεάν προσφορά υπηρεσιών από τους φυσικοθεραπευτές προς το κοινωνικό σύνολο.

‘’Το πρόβλημα δημιουργείται λόγω του γεγονότος ότι ο ΕΟΠΥΥ επιλέγει εσκεμμένα να αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού ασφαλισμένων για φυσικοθεραπείες, που σε εξαμηνιαία βάση ανέρχονται στα 53.450.000 €, προσδιορίζοντας αυθαίρετα την συνολική δαπάνη στα 34.000.000 €.

Με τον τρόπο αυτό, επιβάλλει καταχρηστικά την επιστροφή ποσού 19.450.000 ευρώ το εξάμηνο από τους  2.280 συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, γεγονός που μεταφράζεται στο ότι αυτοί εκτελούν 1.296.667 συνεδρίες το εξάμηνο για τις οποίες δεν αμείβονται. 

Η Ελλάδα έχει προσδιορίσει την συγκεκριμένη κλειστή ετήσια δαπάνη στο 1/10 της δαπάνης του Βελγίου που ανέρχεται στα 740.000.000 ευρώ.

Η αδιανόητη επιβολή claw back και rebate για  υπηρεσίες όπως οι φυσικοθεραπείες, που επιβλήθηκε το 2013 υπό  το καθεστώς της "τρομοκρατίας" για την αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτό αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας Ευρωπαϊκού δικαίου.

Η εργασία χωρίς αμοιβή από τους εργαζόμενους, αποτελεί ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη, όταν όμως επιβάλλεται από τον Εργοδότη-Κράτος αναγκαστικά, καλυπτόμενη από τον μανδύα της δήθεν αναγκαίας συμμόρφωσης στους θεσμούς, νομιμοποιείται και καταστρέφει ολοκληρωτικά τον μικρομεσαίο φυσικοθεραπευτή.

Τα μερικά εκατομμύρια της υποτιθέμενης ετήσιας "υπέρβασης" στον προϋπολογισμό της φυσικοθεραπείας, φαντάζουν μηδαμινά αν συγκριθούν με τον χορό των δισεκατομμυρίων σε άλλες δαπάνες Υγείας, που οδήγησαν στην επιβολή άδικων και "καταναγκαστικών" μέτρων με την μορφή Νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν επί  δικαίων και αδίκων.

Είναι γνωστό ότι οι γνωματεύσεις φυσικοθεραπείας συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, όταν υπάρχει ανάγκη και εκτελούνται υποχρεωτικά από τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, δηλαδή οι γνωματεύσεις δεν συνταγογραφούνται από τον φυσικοθεραπευτή.

Είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο η συμβολή της φυσικοθεραπείας στη μείωση του κόστους για τα συστήματα Υγείας των χωρών που έχουν επενδύσει σε αυτήν, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι επενδύοντας στην προαγωγή της κινητικής υγείας των πολιτών μειώνονται οι δαπάνες Υγείας.

Αν το Κράτος δεν μπορεί να ενισχύσει τον ετήσιο προϋπολογισμό στο ύψος της πραγματικής ανάγκης, θα ήταν προτιμότερο να σταματάει την παροχή στους ασφαλισμένους για εκείνο το διάστημα του έτους που αδυνατεί να καλύψει.

Η παράνομη και καταχρηστική από κάθε έννοια, επιβολή δωρεάν εργασίας από τους φυσικοθεραπευτές προς το Κράτος πρέπει να σταματήσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.’’

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε:

«Η διοίκηση του Π.Σ.Φ σκέφτεται σοβαρά να εξετάσει ακόμη και την πιθανότητα της αναστολής εκτέλεσης παραπεμπτικών φυσικοθεραπείας, αν δεν λάβει ένα ΤΕΛΟΣ αυτό το μαρτύριο που συνεχίζεται από 2013.

Σε πέντε χρόνια οι 2.280 συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές στερήθηκαν με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο 125.000.000 ευρώ, για την αμοιβή της υπηρεσίας που προσφέρουν και βυθίστηκαν άπαντες στα χρέη, αδυνατώντας να συντηρήσουν πλέον και τις οικογένειές τους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών θα στείλει ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό και θα ζητήσει συνάντηση μαζί του, για να εξηγήσει ότι τα ετήσια πλεονάσματα,  προκύπτουν από την παράνομη παρακράτηση και διαγραφή των δεδουλευμένων μας και θα πρέπει  η Κυβέρνηση να διορθώσει ΠΡΩΤΑ αυτή την αδικία, για να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου στους Έλληνες Πολίτες.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών διεκδικεί κονδύλια για την φυσικοθεραπεία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των Πολιτών και θεωρεί ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων για παρεχόμενες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας είναι έξω από κάθε λογική και αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Ευρωπαϊκού δικαίου.»

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο