Πανευρωπαϊκός προβληματισμός επικρατεί για την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς.

Η προηγούμενη περίοδος χαρακτηρίστηκε από πλήθος κρουσμάτων, με αποτέλεσμα οι εθνικές Αρχές να εξετάζουν ακραία μέτρα:

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Matt Hancock άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλα τα παιδιά. Ο Γερμανός ομόλογός του Jens Spahnhas εξετάσει την επιβολή προστίμου 2.500 ευρώ στους γονείς ανεμβολίαστων παιδιών!

Για την επαρκή προστασία του πληθυσμού κατά της νόσου, το 95% των πολιτών πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του τριπλού εμβολίου ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς (MMR).

Στην Αγγλία, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι 87,2% και οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας της χώρας κατέγραψαν 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς μεταξύ του περασμένου Ιανουαρίου και Μαρτίου. Πρόκειται για τεράστια αύξηση από τα προηγούμενα έτη, με 3 περιπτώσεις για την ίδια περίοδο το 2018 και 8 περιπτώσεις το 2017.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, άλλαξε πρόσφατα τη νομοθεσία της χώρας και οι γονείς πρέπει στο εξής να εμβολιάζουν τα παιδιά τους κατά της ιλαράς, προειδοποιώντας με επιβολή προστίμων 2.500 ευρώ. Από το 2000, τα κρούσματα ιλαράς στη συγκεκριμένη χώρα έχουν κορυφωθεί.

Ελλάδα

Η χώρα μας βρίσκεται πολύ ψηλά στον ευρωπαϊκό κατάλογο σε αριθμό κρουσμάτων ιλαράς. Από τον Μάιο του 2017 έως τον περασμένο Δεκέμβριο, είχαν καταγραφεί 3.258 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα, πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Θάνατοι

Έχουν, επίσης, καταγραφεί και τέσσερις θάνατοι: ο πρώτος, αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας, ο δεύτερος 17χρονο Ρομά, ο τρίτος 35χρονη γυναίκα, από το γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς και ο τέταρτος 18χρονο άνδρα, από το γενικό πληθυσμό, με υποκείμενη ανοσολογική ανεπάρκεια, πλήρως εμβολιασμένο.

Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνουν πως το 99% των παιδιών έχουν υποβληθεί στην πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά μόλις το 83% και στις δύο δόσεις.

Το υπουργείο Υγείας συνιστά εμβολιασμό με το τριπλό εμβόλιο MMR. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης