Ανησυχία προκαλεί στους επιδημιολόγους μία σοβαρή μορφή γρίπης πτηνών Α (Η5), η οποία έχει υψηλή μεταδοτικότητα και στα πουλερικά.

Η συγκεκριμένη μορφή γρίπης εκδηλώνεται στον άνθρωπο με τις μορφές Α (Η5Ν1) και Α (Η5Ν6) στην Κίνα. Άλλοι υπότυποι γρίπης πτηνών που πλήττουν ανθρώπους σποραδικά είναι οι Η7Ν7 και Η9Ν2.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC), ορισμένες από αυτές τις λοιμώξεις έχουν ήπια μορφή, αλλά ορισμένες είναι πιο σοβαρές και ενδέχεται να προκαλέσουν και θάνατο.

Οι επιστήμονες του ECDC παρακολουθούν την εξέλιξη του προβλήματος, καταγράφοντας συστηματικά τις λοιμώξεις σε ανθρώπους.

Στις 2 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε μία θανατηφόρο λοίμωξη γρίπης Α (Η5Ν1) σε έναν 21χρονο στο Νεπάλ.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα που αναφέρεται από τη συγκεκριμένη χώρα και το πρώτο κρούσμα γρίπης Α (Η5Ν1) που αναφέρεται παγκοσμίως από το 2017.

Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και την αποφυγή της άμεσης επαφής με πουλερικά.

Συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, οπωσδήποτε πριν το φαγητό ή το κάπνισμα.

Αν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο νερό και σαπούνι και τα χέρια δεν είναι ορατά λερωμένα, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού των χεριών.

Ελλάδα

Στη χώρα μας, εκδηλώθηκαν φέτος πολλά κρούσματα γρίπης με τον πανδημικό υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09, με 150 θανάτους, 388 σοβαρά περιστατικά και 374 νοσηλείες σε εντατικές μονάδες.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα, παρότι η δραστηριότητα του ιού βρίσκεται σε εκτός εποχής επίπεδα, σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από τους 388 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, ήταν εμβολιασμένοι μόνον οι 56 (15%).

Με βάση την εικόνα αυτή, οι Έλληνες επιδημιολόγοι σημειώνουν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά, εκτός εποχής επίπεδα. Επικρατούντες υπότυποι είναι ο A(H1N1)pdm09 και ο A(H3N2).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας