Στα 5,6 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ετήσιος κόστος με το οποίο επιβαρύνεται η Ευρώπη από τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (IBD) που είναι χρόνιες ασθένειες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Ασθένειες, που σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις, επηρεάζουν καθημερινά 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τα έξοδα της νόσου για ενήλικες και παιδιά με τα οποία επιβαρύνονται τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης, δεν είναι το μόνο κόστος, καθώς υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση και των ίδιων των κοινωνιών από χαμένες εργάσιμες ημέρες, χαμένες ημέρες από το σχολείο, από την οικογένεια κ.λπ. προκαλώντας έντονα  ψυχολογικά προβλήματα στους ασθενείς, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η οικονομική επιβάρυνση της IBD στην κοινωνία ανέρχεται στο 68% του συνολικού κόστους, πράγμα που σημαίνει ότι το πραγματικό κόστος ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάθε χρόνο, στις 19 Μαΐου, “εορτάζεται” η Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ (Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου ) από οργανώσεις ασθενών από όλο τον κόσμο, με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ΙΦΝΕ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ (Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου), η Πανευρωπαϊκή οργάνωση ασθενών με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα European Federation of Crohn’s and Colitis’ Associations (EFCCA), μαζί με τα 31 μέλη της, μεταξύ αυτών και ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας – HELLESCC, και άλλες οργανώσεις ασθενών από όλο τον κόσμο, ενώνουν τις προσπάθειές τους γύρω από την καμπάνια “Κάνοντας το αόρατο Ορατό”, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό για τις συγκεκριμένες παθήσεις και παράλληλα να ανοίξει ο δρόμος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτές.
Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας θα φωταγωγηθούν και φέτος διάσημα ορόσημα/μνημεία/κτήρια ανά τον κόσμο με μωβ χρώμα (το χρώμα της Παγκόσμιας Ημέρας ΙΦΝΕ).

Παρόλο που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία ολοκληρωμένη καταγραφή των πασχόντων από τη Νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα, επιδημιολογικές μελέτες από το εξωτερικό αναφέρουν ότι περίπου το 0,1% του πληθυσμού είναι ασθενείς. Αν αυτό ισχύει και στην πατρίδα μας, τότε μιλάμε για τουλάχιαστον 10.000 Έλληνες που πάσχουν από ΙΦΝΕ.  

Στα 4,5 δισ. δολάρια θα φθάσει η αγορά των σκευασμάτων μέχρι το 2024

Πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων άνω των 30 ετών, διαγνώστηκαν με διαταραχές του Crohn και ελκώδους κολίτιδας, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση από το Ίδρυμα Crohn's & Colitis Foundation of America (CCFA). Η αυξανόμενη εμφάνιση της νόσου του Crohn έχει ενισχύσει την ζήτηση των σκευασμάτων για την καταπολέμηση της ασθένειας. 

Την ίδια στιγμή, μια έρευνα που διεξήχθη από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) αποκάλυψε ότι το ποσοστό επίπτωσης από τη νόσο του Crohn στη χώρα είναι 3,1 έως 14,6 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμούς ετησίως. Η ασθένεια δείχνει επικρατέστερη στις ανεπτυγμένες χώρες και κυρίως σε άτομα που καπνίζουν. 

Στο πλαίσιο των αυξάνομενων κρουσμάτων, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών Persistence Market Research (PMR) , η ζήτηση για αντιφλεγμονώδη και βιολογικά φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου του Crohn θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον. Η PMR προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά για τη νόσο του Crohn θα φθάσει τα 4.474,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2024, σημειώνοντας την περίοδο πρόβλεψης  αύξηση κατά 3% κάθε χρόνο. 

Η αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των διαταραχών του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, αναμένεται να αυξήσει την σχετική αγορά, όπως και το γεγονός της εντονότερης επικέντρωσης των εταιρειών στην δημιουργία προϊόντων με υψηλότερη απόδοση. Επίσης, ο αυξανόμενος πληθυσμός των ασθενών είναι ένας επιπλέον παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη της αγοράς μεταξύ του 2016 και του 2024. Συνεπώς, η μεγαλύτερη χρήση και προτίμηση για τις βιολογικές και τις αντιφλεγμονώδεις φαρμακευτικές θεραπείες σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δημοτικότητα των βιο-ομοειδών σκευασμάτων αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς για το μέλλον.

Στους ανασχετικούς παράγοντες της ανόδου της αγοράς θα μπορούσαν να αναφερθούν το υψηλό κόστος της θεραπείας, το σπάσιμο κάποιων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καθώς και η έλλειψη έγκαιρης διάγνωσης, ιδιαίτερα στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Με βάση τον τύπο φαρμάκου, ο τομέας των αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων αναμένεται να φθάσει το 1.095,9 εκατ. δολ. μέχρι το τέλος της περιόδου αξιολόγησης, ενώ με βάση το κανάλι διανομής, τα φαρμακεία νοσοκομείων θα συνεχίσουν να αποτελούν τον κύριο τομέα διακίνησης των σκευασμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της PMR, εκτιμάται ότι τα αυτόνομα φαρμακεία θα παρουσιάσουν την υψηλότερη ανάπτυξη, φθάνοντας σε αξία το 1.470,2 εκατ. δολάρια μέχρι το 2024.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας