Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκίνησαν προσφάτως επεμβάσεις  αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας με το πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα NAVIO της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας Smith and Nephew, από την ομάδα του κ. Αθανάσιου Κουκάκη, Ορθοπαιδικού Χειρουργού, Διευθυντού Ζ’ Ορθοπαιδικής κλινικής Metropolitan General Χολαργού.

Η επίσημη παρουσίαση του NAVIO ρομπότ θα γίνει από τον κ. Κουκάκη  την Πέμπτη 30 Μαΐου  στο συνεδριακό χώρο του Metropolitan General Χολαργού. Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν και μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και καινοτόμα ρομποτικά συστήματα Ορθοπαιδικής με προηγμένη τεχνολογία αιχμής που επιτρέπει τη διενέργεια αρθροπλαστικών με εξαιρετική ακρίβεια. Ελαχιστοποιεί το μήκος της τομής και τη διατάραξη των μαλακών μορίων (συμβατό δηλαδή με ελάχιστη επεμβατικότητα MIS) επιτρέποντας μικρό χρόνο νοσηλείας, γρήγορη  κινητοποίηση, ελαχιστοποίηση του πόνου και απώλειας αίματος (νοσηλεία 1-3 ημέρες, Fast Track Surgery).

Ήδη από το 2014 έχουν λειτουργήσει NAVIO ρομποτικά συστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες  Αμερικής, στη Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα αποτελεί την 4η ευρωπαΪκή χώρα που προμηθεύτηκε το σύστημα αυτό και θα αποτελέσει κέντρο εκπαίδευσης για 22 χώρες της ΝΑ Μεσογείου και Βαλκανίων.

Το NAVIO θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα ρομποτικά συστήματα παγκοσμίως πλεονεκτώντας έναντι άλλων συστημάτων στα εξής σημεία:

α) Μείωση έκθεσης του ασθενούς σε ακτινοβολία εφόσον δεν χρειάζεται προεγχειρητικά αξονική τομογραφία

β) Υψηλή ανάλυση και πληροφόρηση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για την τάση των συνδέσμων του γόνατος

γ) Προσoμείωση της επέμβασης πριν  ακόμη ξεκινήσουν οι χειρουργικοί χειρισμοί

δ) Δυνατότητα χρησιμοποίησης 6 διαφορετικών τύπων αρθροπλαστικής γόνατος αναλόγως ηλικίας και δραστηριότητας του ασθενούς

ε) Τοποθέτηση υλικού oxinum, καινοτόμου υλικού αρθροπλαστικής με χαμηλό συντελεστή τριβής

Το ρομποτικό σύστημα NAVIO έρχεται να ενσωματωθεί και να ενισχύσει την εμπειρία της ομάδας του κ. Κουκάκη που τα τελευταία χρόνια έχει επιτελέσει πάνω από 7000 αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου με καινοτόμες προσεγγίσεις.