«Επιλογή και όχι αποχή στις Ευρωεκλογές», είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) στα μέλη της, καλώντας τους οδοντιάτρους να αντιληφθούν ότι ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουν μία μεγάλη δύναμη στα χέρια τους. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, «οι οδοντίατροι πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την ερχόμενη Κυριακή και να ψηφίσουν για να εκλέξουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η επιλογή της αποχής δεν είναι η επιλογή που συμφέρει τον οδοντιατρικό κλάδο».

Σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, οι Έλληνες οδοντίατροι πρέπει να δηλώσουν το «παρών» στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και να μην γυρίσουν την πλάτη στις κάλπες εξαιτίας της απογοήτευσης που νιώθουν με την πολιτική σκηνή του τόπου μας τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ψήφος των μελών της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να μετρήσει την επόμενη μέρα.

Οι Έλληνες οδοντίατροι όχι μόνο δεν πρέπει να μένουν στο περιθώριο, αλλά πρέπει να γνωρίζουν έγκαιρα τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινή άσκηση του επαγγέλματός τους. Οι οδοντίατροι της χώρας μας έχουν άποψη για όλα τα θέματα που τους αφορούν και πρέπει να την εκφράζουν δυνατά στο Ευρωκοινοβούλιο μέσω των Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Για αυτό πρέπει να ενισχύσουν την παρουσία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και να κατανοήσουν ότι η αποχή στις Ευρωεκλογές μπορεί να αποδειχθεί λάθος επιλογή αλλά και επικίνδυνη!

Τι ζητούν οι οδοντίατροι από τους πολιτικούς ιθύνοντες της ΕΕ

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (Council of European Dentists/CED) που εκπροσωπεί πάνω από 340.000 ασκούντες οδοντιάτρους μέσω 32 εθνικών οδοντιατρικών ομοσπονδιών, οι οδοντίατροι της ΕΕ θέλουν να βελτιώσουν τη στοματική υγεία όλων των Ευρωπαίων. Οι οδοντίατροι -φυσικά και τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας- επιθυμούν να διασφαλίσουν καθολική πρόσβαση στη στοματική και οδοντιατρική περίθαλψη και να μειώσουν τις ανισότητες σε ολόκληρη της κοινοτική επικράτεια αλλά και εντός των κρατών μελών.

Οι οδοντίατροι ζητούν από τους πολιτικούς ιθύνοντες της ΕΕ να αναγνωρίσουν ότι η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας και ευεξίας και να ενσωματώσουν τη στοματική υγεία στη γενική πρόληψη και την προαγωγή υγείας εστιάζοντας στους κοινούς παράγοντες κινδύνου. «Πρέπει όλοι να κατανοήσουν πόσο αναγκαία είναι η καθιέρωση ενός μίνιμουμ οδοντιατρικής περίθαλψης στους Ευρωπαίους πολίτες, συμφωνημένο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και με στο στόχο την καθιέρωσή του εντός τετραετίας» υπογραμμίζει ο κ. Δεβλιώτης.

Όπως σημειώνει το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων, οι οδοντίατροι της ΕΕ ζητούν επίσης την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και επιθυμούν οι Ευρωβουλευτές να προασπίζουν το δικαίωμα των ασθενών να λαμβάνουν εξατομικευμένη και υψηλής ποιότητας θεραπεία, καθώς και να αντιταχθούν στη δημιουργία Ευρωπαϊκών προτύπων στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης που θα έθεταν σε κίνδυνο την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης μακροπρόθεσμα.

«Η αναγκαιότητα στήριξης των παραπάνω θέσεων διαφαίνεται και από τα στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο το 41% των Ευρωπαίων έχει όλα τα δόντια του υγιή και μόλις το 57% των πολιτών της Ευρώπης συμβουλεύτηκε οδοντίατρο στη διάρκεια του περασμένου έτους!» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Δεβλιώτης και σημειώνει πως «στις προτεραιότητες του νέου ΔΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας είναι να ζητήσει συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν προκειμένου να τους ενημερώσει για όλα τα θέματα που αφορούν την οδοντιατρική περίθαλψη των πολιτών».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία