Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί ένα πρόσφατο περιστατικό βιαιοπραγίας εναντίον γιατρού στο Κρατικό της Νίκαιας.

Καταγγέλθηκε από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και αντί να αντιμετωπιστεί ανάλογα, η διοίκηση του νοσοκομείου απάντησε με αναφορές προερχόμενες από ελληνικές ταινίες.

Οι γιατροί του νοσοκομείου πραγματοποιούν την Παρασκευή στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και ζητούν την απομάκρυνση του διοικητή.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, το περιστατικό συνέβη την περασμένη Τρίτη:

“Τα μεσάνυχτα 2μμ, στην εφημερία του Νοσοκομείου Νίκαιας προσήλθε ασθενής τραυματισμένος από μαχαίρι. Επειδή οι γιατροί εξυπηρετούσαν άλλα περιστατικά εκνευρισμένος ειδοποίησε άλλα άτομα για να κάνουν φασαρία.

Προσήλθαν περί τα 10 άτομα στην εφημερία του νοσοκομείου και το έκαναν γυαλιά καρφιά. Έκαναν κυριολεκτικά μαύρο στο ξύλο ειδικευόμενο χειρουργό γιατρό. Τον χτυπούσαν με το κράνος, με μπουνιές, κλωτσιές.

Σώθηκε επειδή έγκαιρα προσήλθε η αστυνομία. Του έσπασαν δόντια, τη μύτη και φέρει πολλαπλά τραύματα”... 

Απαντώντας στην καταγγελία, ο διοικητής του νοσοκομείου Ευθύμιος Γεωργόπουλος, σχολίασε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ θυμίζει την επιτυχημένη ατάκα από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο: 'Καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα'”. Αποκαλώντας το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ “ναυτομάχους της μπανιέρας”, ο διοικητής επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό”.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί απαντούν πως η Ένωσή τους (ΕΙΝΑΠ) ζήτησε να κλείσει η εφημερία, αλλά, με τη σύμφωνη γνώμη των εφημερευόντων γιατρών, ο διοικητής δεν το δέχτηκε, θεωρώντας ότι πρόκειται για “αντικοινωνική συμπεριφορά”.

Η Αριστερή Συσπείρωση Ιατρών (ΑΡΣΙ) του νοσοκομείου κάνει λόγο για απαράδεκτη στάση του διοικητή, θεωρώντας πως αθωώνει τους δράστες της βιαιοπραγίας και συκοφαντεί τους γιατρούς του νοσοκομείου και την ΕΙΝΑΠ.

Σημεία

Αναδεικνύει, δε, τα εξής σημεία:

Ο διοικητής, σε αντίθεση με όλους τους παρευρισκόμενους αυτόπτες μάρτυρες γιατρούς, νοσηλευτές, ισχυρίζεται πως οι δράστες απλά απείλησαν φραστικά τον γιατρό και πως περίπου…παρεπιμπτόντως έτυχε κάποιος από αυτούς να τον ακουμπήσει λίγο στην μύτη με το κράνος! Θα πρέπει να εξηγήσει άμεσα από ποιά ακριβώς πηγή άντλησε την παραπάνω πληροφορία.

Είναι κραυγαλέα ψεύδη οι αναφορές του περί άμεσης κινητοποίησης των αρμοδίων. Η αλήθεια είναι πως οι εφημερεύοντες γιατροί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ γύρω στις 00.20 (σαράντα λεπτά περίπου μετά το συμβάν) και πως οι αρμόδιοι άρχισαν να ευαισθητοποιούνται τότε, μετά τις εκκλήσεις και διαμαρτυρίες εκ μέρους  των εκπροσώπων της ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ. Μέχρι εκείνη την ώρα και μέχρι να γίνουν αυτές οι εκκλήσεις και διαμαρτυρίες, οι αρμόδιοι είτε δεν είχαν ενημερωθεί ή είχαν παντελώς αδιαφορήσει.

Είναι απαράδεκτη η συκοφαντία ενάντια στην ΕΙΝΑΠ για “αντικοινωνική συμπεριφορά” και κραυγαλέο ψεύδος πως δήθεν οι εφημερεύοντες γιατροί συντάχθηκαν με τον διοικητή του νοσοκομείου ενάντια στην ΕΙΝΑΠ.

Παρέμβαση

Οι εφημερεύοντες γιατροί, μαζί με τους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ, ζήτησαν από τον διοικητή να κάνει παρέμβαση προς το ΕΚΑΒ και προς το ΕΚΕΠΥ, ώστε τις επόμενες ώρες να μην επιβαρύνεται η γενική εφημερία του νοσοκομείου με περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Μετά τα όσα είχαν προηγηθεί, αυτονόητα οι εφημερεύοντες γιατροί και νοσηλευτές βάρδιας (στο χειρουργικό – θωρακοχειρουργικό – νευροχειρουργικό ΤΕΠ πρώτα και κύρια αλλά και γενικότερα), δεν ήταν σε σωματική και ψυχολογική κατάσταση ικανή για την αντιμετώπιση της συνήθους εφημεριακής υπερφόρτωσης του νοσοκομείου.

Ο διοικητής αρνήθηκε επίμονα και υποχώρησε τουλάχιστον εν μέρει μόνο όταν οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ μετέφεραν την παραπάνω έκκληση στον αναπληρωτή υπουργό, επικοινωνώντας μαζί του τηλεφωνικά μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του νοσοκομείου.

Δημ.Κ.