Κόντρα μεταξύ φαρμακοποιών και διαβητικών έχει προκαλέσει η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για αποκλειστική χορήγηση αναλώσιμων διαβήτη μέσω των φαρμακείων.

Το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) κάνει λόγο για παράνομη απόφαση, θεωρώντας πως οι διαβητικοί επιβαρύνονται παράνομα από τους φαρμακοποιούς για συμμετοχή στα αναλώσιμα.

Απαντώντας, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) τονίζει πως πρόκειται για άδικη επίθεση στους 10.500 φαρμακοποιούς, που καθημερινά δίνουν αγώνα για να εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικούς. Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν πως γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης και αυτής της αγοράς από πολυεθνικές που επιχειρούν να αισχροκερδήσουν και να δημιουργήσουν μονοπωλιακά φαινόμενα.

Σε ανακοίνωσή του, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, ο ΠΦΣ υπογραμμίζει πως τα φαρμακεία είναι υγειονομικοί χώροι, όπου πρωτίστως παρέχονται νόμιμα υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και ελέγχονται για την καταλληλότητά τους από όλες τις αρμόδιες αρχές με τρόπο εκτεταμένο και με αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.

Πολύ αυστηρότερο και πολύ καταλληλότερο και πιο στοχευμένο από οποιαδήποτε τυχόν ιδιωτική πιστοποίηση υπάρχει διαθέσιμη.

Επιτίθεται στους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, επισημαίνοντας πως υπόπτως απαιτούν μυστήριες, περιττές και κοστοβόρες ιδιωτικές πιστοποιήσεις για τα φαρμακεία, οι οποίες δεν προβλέπονται πουθενά και σε καμία χώρα του κόσμου και από καμία νομοθεσία.

Όσον αφορά τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, που χρησιμοποιούν συστατικά προερχόμενα από το ανθρώπινο σώμα και χρειάζονται εκπαίδευση του ασθενούς και συχνή παρακολούθηση από επιστήμονα υγείας.

Απάντηση

Το προεδρείο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση προς τους φαρμακοποιούς, η οποία επίσης παρατίθεται πιο κάτω. Δηλώνει πως επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα.

Θεωρεί πως η πραγματικότητα αντιβαίνει την νομοθεσία, καθώς μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών ζητά συμμετοχή για τα αναλώσιμα, η οποία διαφέρει από φαρμακοποιό σε φαρμακοποιό, παρότι προβλέπεται μηδενική συμμετοχή με την απόφαση ΕΑΛΕ/Γ.Π. 2918 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 889/14.3.2019).

Στην ανακοίνωση δίνεται έμφαση στην ύπαρξη Συστημάτων Ποιότητας, με βάση τα διεθνή (ISO) και τα ευρωπαϊκά (ΕΝ) πρότυπα από κάθε πάροχο, είτε πρόκειται για φαρμακείο, είτε για εταιρεία, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στους πολίτες ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ζητεί, την εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, τη σταθεροποίηση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα όπως αντίστοιχα συμβαίνει και στο φάρμακο και την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ορθολογικά και σε κατηγορίες που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας