Τα εγκαίνια ειδικά διαμορφωμένου χώρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ανηλίκων πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά. Στόχος της δημιουργίας του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί η προώθηση διαδικασιών φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, την ευαισθησία και την ευαλωτότητα των παιδιών.

Ο χώρος στεγάζεται στον 4ο όροφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά. Από ένα τυπικό, απρόσωπο γραφείο μετατράπηκε με έμπνευση και μεράκι από τους ανθρώπους του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε έναν χώρο πολύχρωμο, φωτεινό, εξοπλισμένo με παιχνίδια, παραμύθια και ψυχο-παιδαγωγικό υλικό. Πρόκειται για μια όμορφη παιδική γωνιά με χρώμα και φως, κατάλληλη να φιλοξενήσει τους μικρούς μας επισκέπτες. Η λειτουργία του χώρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ανηλίκων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά αποτελεί μια αποτελεσματική πρακτική σε διεθνές επίπεδο, μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η  Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου, η Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Ανθούλα Μπούμπα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, διοικητικό προσωπικό και υποστηρικτές της ενέργειας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η  Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημήτριου Βασιλοπούλου συνεχάρη την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και όλους τους εμπλεκομένους τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μοναδική στιγμή σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Παρόλο που παρόμοιους χώρους διαθέτουν ήδη τα καταστήματα φυλακών, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί μια φιλική προς τα παιδιά γωνιά μέσα σε Δικαστικό Μέγαρο πρόσθεσε η κ. Δημήτριου Βασιλοπούλου η οποία συμπλήρωσε: «Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά δημιούργησε έναν χώρο φωτεινό και κατάλληλο για τις παιδικές ψυχές που έχουν τραυματιστεί, με στόχο να προσφέρουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να προχωρήσουν τη ζωή τους και να διασφαλίσουμε ότι δε θα επιστρέψουν σε χώρους ακατάλληλους για αυτά». Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας η οποία συνιστά ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης και η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην καλλιέργεια και την ενδυνάμωση της θετικής αντίληψης των παιδιών ως προς τον θεσμό της δικαιοσύνης και την αξία του δικαίου.

Η Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Ανθούλα Μπούμπα εξέφρασε την ικανοποίησή της, μιλώντας για ένα όραμα χρόνων που έγινε πλέον πραγματικότητα καθώς η λειτουργία ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου φιλικού προς τα παιδιά θα βοηθήσει και θα ενισχύσει τους ανηλίκους κατά τη διαδικασία της κατάθεσης και της δικανικής εξέτασης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλλαν στην υλοποίησή του.  

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αντιλαμβανόμενο τη σπουδαιότητα και την επιτακτική ανάγκη για μια τέτοιου είδους κοινωνική παροχή ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά να συνδράμει εθελοντικά με την τεχνογνωσία και τους ανθρώπους του. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος ανέφερε: «Καθημερινά καλούμαστε να υποστηρίξουμε παιδιά που έχουν θυματοποιηθεί και φέρουν σημαντικά τραύματα στην ψυχή τους. Για όλα  αυτά τα παιδιά που η κανονικότητα στη ζωή τους δεν είναι δεδομένη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά  διαμόρφωσε ένα ασφαλές και θετικό περιβάλλον για τα παιδιά, που δεn θα μπορούσαμε να μην υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και που ευχόμαστε να βρει και άλλους μιμητές».

O Χώρος Δημιουργικής Απασχόλησης Ανηλίκων θα λειτουργήσει σε πολλαπλά επίπεδα. Εκτός από σημείο αναμονής και δημιουργικής απασχόλησης για τους μικρούς μας επισκέπτες θα χρησιμεύσει κατά κύριο λόγο ως χώρος όπου θα πραγματοποιούνται οι ακροάσεις των ανηλίκων από τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, αποσκοπώντας στη μείωση των συνεπειών κατά την έκθεσή τους στο επιβαρυντικό περιβάλλον των δικαστικών αιθουσών και της νομικής διαδικασίας.

Γιατί το παιχνίδι, τη χαρά και το χαμόγελο μπορούμε να τα ανακαλύψουμε ακόμη και στα πιο απρόσμενα μέρη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]