Αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) αφήνει η πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, με αφορμή την επίσκεψη του Ανδρέα Ξανθού σε χώρο ελεγχόμενης χρήσης (ΧΕΧ).

Η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη κάνει λόγο για ανιστόρητους, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτούργησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2013.

Η κ. Μαλλιώρη τονίζει πως η επίσκεψη του υπουργού σε έναν ΧΕΧ που πρόκειται να λειτουργήσει προσεχώς, πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση τεσσάρων ετών και λίγο πριν από τις εκλογές:

"Μετά από αναμονή και υπομονή τεσσάρων και πλέον ετών, χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά, την επίσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού στον Χώρο", αναφέρει η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, για να σημειώσει:

"Ο υπουργός θέλησε προφανώς να διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι, την διαμόρφωση των χώρων, ώστε εντός των επόμενων ημερών, που λόγω εκλογών μπορεί και να είναι μόνο δύο, να εκδώσει την άδεια λειτουργίας"…

Εγκαλεί, δε, και τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, η οποία κάνει λόγο, σε σχετική της ανακοίνωση, για "τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην οδό Καποδιστρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την κ Μαλλιώρη, "…κάποιοι, όχι απαραίτητα κακοπροαίρετοι αλλά σίγουρα πιο ευαίσθητοι, θα αναρωτηθούν γιατί τόση καθυστέρηση για κάτι τόσο αυτονόητο και απαραίτητο"...

Χαρακτηρίζει, δε, εύλογο το ερώτημα εάν έχει εκλεκτική αμνησία η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να ανακοινώνει, "τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης":

"Ξέχασαν, άραγε, την ίδια ακριβώς υπηρεσία που λειτούργησε το 2013 για ένα ολόκληρο χρόνο; Ή είναι ανιστόρητοι, δηλαδή σύμφωνα με το λεξικό, δεν ξέρουν ιστορία, δεν γνωρίζουν τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα ή βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση σχετικά με αυτά;", αναρωτιέται, για να σημειώσει:

Επικαιροποίηση

"Μιας και πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια, για την επανίδρυση του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), γιατί άραγε δεν επικαιροποιήθηκε η λειτουργία του αλλά είναι 'ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την ενέσιμη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών';  

Οι γνωρίζοντες, κάποιες φορές και προχωρημένοι, ξέρουν ότι τα 2 - 3 τελευταία χρόνια, οι συνήθειες και οι ουσίες που λαμβάνουν οι χρήστες έχουν αλλάξει. Οι ΧΕΧ δεν λειτουργούν μόνο για την ενέσιμη χρήση αλλά για κάθε ουσία ενέσιμη ή μη, υψηλής ή χαμηλής επικινδυνότητας"!

Η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ υπογραμμίζει πως πετυχημένη πολιτική είναι εκείνη που ανταποκρίνεται/ονται στις προκλήσεις των καιρών. Διαφορετικά, οι καθυστερήσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες και οι αντιγραφές ανεπίκαιρες…

Δημ.Κ.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα