Απουσίαζε από την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Υγείας ο Παύλος Πολάκης.

Όπως έγινε γνωστό από τον Βασίλη Κικίλια, ο τέως αναπληρωτής υπουργός επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους.

Επικοινώνησε τηλεφωνικά, ευχήθηκε επιτυχία και δεσμεύτηκε να ενημερώσει “κάποια στιγμή” για τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Παρών ήταν, ωστόσο, ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος απευθύνθηκε με πολύ ευγενικό τρόπο στην νέα πολιτική ηγεσία, κάνοντας λόγο για “εθνικούς στόχους” στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης, προς όφελος των πολιτών.

Κατά την τελετή παράδοσης, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέστηκε επί των ημερών του, λέγοντας πως η εμπειρία βοήθησε ώστε να οργανωθεί μία παρέμβαση σε βάθος χρόνου.

Ο στόχος – είπε – ήταν να κρατηθεί όρθιο, λειτουργικό και αξιόπιστο το ΕΣΥ, σημειώνοντας πως είναι περήφανος επειδή αυτό επιτεύχθηκε με συλλογικό τρόπο και μέσα σε δύσκολα χρόνια.

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Υγείας, υπάρχουν “εθνικοί στόχοι”, όπως η λειτουργία των  επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, η αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων και η διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος φαρμακευτικής πολιτικής.

Ενημέρωση

Ο νέος υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Ξανθό για την ενημέρωση που τού παρείχε. Αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν στον χώρο, λέγοντας πάντως πως η εικόνα της Δημόσιας Υγείας είναι κακή.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως η πρώτη προτεραιότητα είναι ο Άνθρωπος και πως όλα τα άλλα έπονται. Έδωσε έμφαση στην κοινή προσπάθεια και στην αποφυγή ρεβανσισμών.

Ανακοίνωσε πως πρόκειται να επισκεφθεί όλες τις δομές Υγείας της χώρας, υπογραμμίζοντας πως η όποια προσπάθεια ανάταξης πρέπει να στηριχθεί στο προσωπικό και στους γιατρούς.

Έκανε λόγο για “ήρωες Υγείας” παντού, οι οποίοι παραμένουν αφανείς.

Ανέδειξε την ανάγκη λειτουργίας μίας ακόμη βάρδιας σε διαγνωστικά μηχανήματα (αξονικοί τομογράφοι) και στη διασφάλιση επάρκειας αναλώσιμων υλικών στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Φίλοι

Ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε πως είναι φίλος και έχει πολλά κοινά με τον νέο υπουργό. Σε σχόλιο του ακροατηρίου για τη διαφορά ύψους μεταξύ τους, απάντησε “έχουμε παράστημα”...

Για τα όσα πρόκειται να γίνουν, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως έχει υπάρξει προγραμματισμός και ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες.

Τόνισε πως η παρουσία της νέας ηγεσίας του υπουργείου δεν ήρθε να διχάσει, αλλά να ενώσει και ότι αυτό θα κάνει.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]