Συναντήσεις με εκπροσώπους 17 φορέων έχει την Τρίτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργού Υγείας θα βρεθεί και το Φάρμακο, καθώς ο Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης θα συναντηθούν με τα προεδρεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Διεθνών Εταιρειών Φαρμάκου Ελλάδος.

Η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με μία σειρά από μείζονα θέματα να είναι σε εκκρεμότητα. Κυριότερα από αυτά είναι το νέο σύστημα τιμολόγησης, με το οποίο εκδόθηκε προεκλογικά ένα δελτίο τιμών φαρμάκων, αλλά δεν τέθηκε σε ισχύ, εξαιτίας των αυξήσεων που έφερνε σε μία σειρά από σκευάσματα.

Σε εκκρεμότητα είναι και το σύστημα αποζημίωσης, για το οποίο αναμενόταν απόφαση από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, που δεν ήρθε ποτέ.

Ο υπουργός Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής ή αλλαγών στο ισχύον πλαίσιο, ακούγοντας προηγουμένως τις θέσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Καθοριστικό ρόλο στην ανάλυση της κατάστασης και στη λήψη αποφάσεων αναμένεται να διαδραματίσει ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης (φωτογραφία κάτω), ο οποίος είναι καλός γνώστης της αγοράς.

Κίνητρα

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων προβάλλουν μία σειρά από αιτήματα, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

Οι πολυεθνικές και οι ελληνικές επιχειρήσεις, ζητούν άμβλυνση των επιστροφών και των εκπτώσεων (clawback και rebates), οι οποίες διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας και υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΣΦΕΕ, το 2012 οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) ήταν 79 εκατομμύρια ευρώ, το 2018 ανήλθαν σε 550 εκατομμύρια και φέτος εκτιμάται πως θα αγγίξουν τα 680 εκατομμύρια ευρώ!

Αν στο ποσό αυτό συνυπολογιστούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates), η βιομηχανία θα κληθεί να πληρώσει συνολικά περίπου 1 δισ. ευρώ…

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζητούν φορολογικά κίνητρα, τονίζοντας πως το σημερινό καθεστώς υπερφορολόγησης οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Γενόσημα

Οι ελληνικές κυρίως επιχειρήσεις (ΠΕΦ) εισηγούνται συμψηφισμό παραγωγικών επενδύσεων και δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη με το clawback.

Οι εκπρόσωποι των ξένων επιχειρήσεων προβάλλουν την ανάγκη αποφυγής των επιβαρύνσεων και των καθυστερήσεων στην έγκριση καινοτόμων θεραπειών.

Η ΠΕΦ στηρίζει την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων, τα οποία παράγονται κυρίως σε ελληνικά εργοστάσια.

Τα στοιχεία για το 2019 δείχνουν αύξηση 5,5% (σε συσκευασίες) κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, διευρύνοντας το μερίδιό τους στο 30,4%, έναντι 28,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Συναντήσεις

Εκτός από τους Φορείς του Φαρμάκου, ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να συναντήσει την Τρίτη διαδοχικά: τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, την Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης, την Ένωση Πιστοποιημένων Κέντρων Αποκατάστασης, την Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, την Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριούχων Φυσιοθεραπευτών, την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπνευστικών Συσκευών και Ορθοπεδικών Ειδών, την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οδοντοτεχνιτών.

Την Πέμπτη, αναμένεται συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπό την προεδρία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργου Πατούλη. Στο όργανο συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ).

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Check Point Software παρέχει προηγμένη κυβερνοασφάλεια στην Tuttnauer, ενισχύοντας τις ιατρικές συσκευές της
Παραχώρηση 150 στρεμμάτων για ανέγερση νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
"Τεράστια ανησυχία" ΠΟΥ για μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους