Διευκρινίσεις για τον τρόπο χορήγησης ναρκωτικών ουσιών, παρέχει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Έπειτα από ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, η διοίκηση του Συλλόγου ενημερώνει τα μέλη της πως γίνεται η συνταγογράφηση ναρκωτικών ουσιών που δεν έχουν ταινία γνησιότητας (μορφίνη, πεθιδίνη).

Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4600/19, από τις 15 Ιουλίου και μετά, η συνταγογράφηση ναρκωτικών ουσιών γίνεται ηλεκτρονικά.

Το νέο έντυπο συνταγής φέρει σήμανση "Ειδική Συνταγή Ναρκωτικών" και δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από τις παλιού τύπου ειδικές  συνταγές (κόκκινες, μονόγραμμες - δίγραμμες)

Εξαιρούνται μόνο οι παρακάτω περιπτώσεις, για τις οποίες η συνταγογράφηση θα γίνεται όπως και πριν με χειρόγραφες κόκκινες, μονόγραμμες - δίγραμμες, έως ότου το μηχανογραφικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ προσαρμοστεί στις διατάξεις του νέου Ν.4600/2019:

  • Ασφαλισμένοι φορέων (ΥΠΕΘΑ – ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ, Τράπεζα της Ελλάδος), που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
  • Πολίτες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).
  • Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ.
  • Ασθενείς, για τους οποίους  εισάγονται εκτάκτως και ατομικά μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) ναρκωτικά φάρμακα εξωτερικού (μικροδέματα).
  • Νοσηλευόμενοι  ασθενείς σε δημόσια νοσοκομεία (αφορά για εσωτερική διακίνηση των σκευασμάτων εντός του νοσοκομείου) ή ιδιωτικά θεραπευτήρια (που προμηθεύονται για τους ασθενείς τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα από ιδιωτικά φαρμακεία).

Κτηνίατροι

Όσον αφορά τους κτηνιάτρους, παραμένει σε ισχύ η παράγραφος δ του Προεδρικού Διατάγματος 148/2007, στην οποία επισημαίνεται πως "στη συνταγή ναρκωτικών που εκδίδεται από κτηνίατρο αναγράφεται ευανάγνωστα το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του ιδιοκτήτη του νοσηλευόμενου ζώου και το είδος του ζώου".

Σε καμία άλλη περίπτωση δεν δικαιολογείται χειρόγραφη συνταγή ναρκωτικών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας