Ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ θα έχει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι Βασίλης Κικίλιας επισκέπτεται τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Παναγιώτη Πρεζεράκο και υπηρεσιακά στελέχη.

Κατά την άφιξή του, ο υπουργός Υγείας δήλωσε τα εξής:

"Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, μοντέρνος και οικονομικά βιώσιμος και, το κυριότερο από όλα που μας απασχολεί, να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του.

Είναι ένα θέμα το πώς θα μετασχηματιστεί ο Οργανισμός σε αυτό το οποίο περιέγραψα. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό".

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από την Αριστοτέλους, σκοπός της επίσκεψης είναι η καταγραφή της υφιστάμενης οικονομικής και οργανωτικής κατάστασης στον ΕΟΠΥΥ.

Βασικό μέλημα είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019, οι απαραίτητες διαδικασίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Οργανισμού και η λήψη όλων των διαρθρωτικών μέτρων που θα επιτρέψουν στον ΕΟΠΥΥ να καταστεί βιώσιμος και να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες Υγείας.

Ο Οργανισμός βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τρεις λόγους.

Ο πρώτος είναι πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ορισμού νέας διοίκησης. Ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας.

Ο πρόεδρος Βασίλης Πλαγιανάκος παραμένει στο τιμόνι του ΕΟΠΥΥ, όπως τού έχει ζητήσει ο κ. Κικίλιας, ενημερώνοντας τακτικά την πολιτική ηγεσία για τα θέματα της καθημερινότητας.

Εκτιμάται πως μέχρι τον επόμενο μήνα, θα έχει επιλεγεί νέα διοίκηση για τον Οργανισμό, όπως και για άλλους μεγάλους φορείς του τομέα της Υγείας, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο Οργανισμός βρίσκεται στο επίκεντρο, είναι η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποίησή του, οι δαπάνες φτάνουν στα 6,5 δισ. ευρώ και έχει έλλειμμα 188 εκατομμυρίων, το οποίο υπερκαλύπτεται από ταμειακά διαθέσιμα 232 εκατομμυρίων ευρώ.

Κρίσιμο είναι το θέμα της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2020, στοιχεία του οποίου θα περιληφθούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί από την επόμενη διοίκηση.

Αλλαγές

Ο τρίτος λόγος είναι οι επικείμενες αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης του Οργανισμού και διαχείρισης των ψηφιακών δεδομένων.

Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Απλοποίησης Διαδικασιών Γιώργο Γεωργαντά (φωτογραφία κάτω) και θέμα την ψηφιακή διακυβέρνηση στον χώρο της Υγείας.

Στο επίκεντρο έρχονται οι επισημάνσεις του τέως προέδρου του Οργανισμού για αυτονόμηση του ΕΟΠΥΥ από την ΗΔΙΚΑ σε θέματα συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με την νέα πολιτική ηγεσία, οι υπάρχουσες βάσεις και συστήματα δεδομένων, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα ενισχυθούν με νέα εργαλεία καταγραφής, όπως ο ολοκληρωμένος φάκελος ασθενούς, όσο, με τεχνικές διαχείρισης Μεγα - Δεδομένων και με εργαλεία ανάλυσης αυτών. 

Φάρμακο

Στις επικείμενες αλλαγές περιλαμβάνεται και το Φάρμακο, με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη να δηλώνει πως, κυρίως για τις δαπανηρές θεραπείες, θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι σύγχρονες τεχνικές διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα εφαρμοστούν συστήματα σάρωσης ορίζοντα, με στόχο τον εντοπισμό και την προτεραιοποίηση των επερχόμενων νέων τεχνολογιών και την επίπτωσή τους στο σύστημα Υγείας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα λειτουργήσει στον ΕΟΠΥΥ υπηρεσία επιστημονικών θεμάτων, στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα παρακολουθεί και θα προτείνει βελτιώσεις στην κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί Εθνικός Οργανισμός Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας και Αριστείας στην Κλινική Πρακτική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα