Πλήθος δημοσιευμάτων σχετικά με πνευμονοπάθεια που οδήγησε περίπου 100 Αμερικανούς που είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα στο νοσοκομείο, ανησύχησε τους Έλληνες ατμιστές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος-ΣΕΕΠΑ και με στόχο την ενημέρωση των Ελλήνων Ατμιστών τόνισε ότι ρεπορτάζ του επιστημονικού περιοδικού Inverse αποκάλυψε ότι τα κρούσματά συνδέονται με χρήση υγρών αναπλήρωσης στα οποία είχε προστεθεί έλαιο ινδικής κάνναβης (όχι CBD), της Αμερικανικής “εταιρείας” Dank Vapes, τα οποία πωλούνται στη μαύρη αγορά.

Τα υγρά ατμίσματος που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά, δεν καλύπτονται από τους ισχύοντες κανονισμούς γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρχουν άγνωστες και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Οι χρήστες τέτοιων προϊόντων, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΣΕΕΠΑ δεν είναι θύματα του ατμίσματος αλλά θύματα της προσπάθειας να προμηθευτούν φθηνά μεν, απαγορευμένα ωστόσο προϊόντα, με ελκυστική συσκευασία, σε πολύ χαμηλή τιμή. Όλα αυτά σε μια χώρα που δεν έχει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση η Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του προς το Ιatronet, o πρόεδρος του ΣΕΕΠΑ, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι "Οι δρακόντειες -πρωτοφανείς- απαγορεύσεις από το Υπουργείο Υγείας για την ελληνική αγορά και ο Ειδικός Φόρος από το Υπουργείο Οικονομικών, αμφότερα έργα της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν μεταμορφώσει την αγορά. Ο καταναλωτής αναζητά το φθηνότερο προϊόν από την Ευρώπη μέσω διαδικτύου και έτσι δε μπορεί να ελεγχθεί η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνονται. Το δε παρεμπόριο ανθεί, ακριβώς γιατί όπου υπάρχει πολύς φόρος, υφίσταται υψηλό κίνητρο. Δεν είναι δυνατόν να σταματήσει κάποιος ενδοκοινοτικές αποστολές δεμάτων και να τις ελέγξει. Από την άλλη, αν γίνει κάτι, όλοι κατηγορούν τη νόμιμη αγορά. Η νέα κυβέρνηση, μόνο να καταργήσει αυτά τα εμπόδια μπορεί, επαναφέροντας την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές συνθήκες αγοράς."

Ο ΣΕΕΠΑ παρακολουθεί όλες τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από το άτμισμα και έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εταιρείες μέλη του προσφέρουν πάντα ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα στους Έλληνες ατμιστές. Προϊόντα που έχουν κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Εθνικό Μητρώο Χημικών Προϊόντων και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Προϊόντα που πληρούν προδιαγραφές αυστηρότερες και από αυτές που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]