Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Έρευνα και τη Θεραπεία του Καρκίνου (EORTC) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ακτινοθεραπείας και Ογκολογίας (ESTRO) ανακοίνωσαν την ενεργοποίηση της πλατφόρμας E2-RADIatE.

Το E2-RADIatE είναι μια πλατφόρμα που θα φιλοξενεί πραγματικά μητρώα δεδομένων, δηλαδή ασθενείς που λαμβάνουν ακτινοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία εξακολουθεί να πάσχει από την έλλειψη συλλογικής γνώσης σχετικά με το πώς οι θεραπείες επηρεάζουν την επιβίωση του ασθενούς και την ποιότητα ζωής. Για ορισμένες μορφές καρκίνου και ενδείξεις, οι πληροφορίες διατίθενται μέσω κλινικών δοκιμών, αλλά η επίσημη συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων είναι μάλλον τυχαία, ειδικά με τις νέες θεραπείες και τεχνικές, οι οποίες ενδεχομένως να αφορούν ασθενείς που δεν λαμβάνουν την καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο τους.

Η πλατφόρμα θα συνδέσει τα δεδομένα διάγνωσης, απεικόνισης, ακτινοβολίας και θεραπείας με κλινικά αποτελέσματα για έναν αριθμό καρκίνων, διευκολύνοντας έτσι την ανάλυση των νέων κλινικών ενδείξεων που υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοθεραπεία, ενώ παράλληλα θα παρακολουθούνται και οι νέες τεχνικές και τεχνολογίες ακτινοβολίας.

"Αυτή η από κοινού ανάπτυξη μιας ολιστικής βάσης δεδομένων και υποδομής για την έρευνα για την ακτινοθεραπεία ευθυγραμμίζεται με το ESTRO Vision 2030", λέει ο καθηγητής Yolande Lievens, Πρόεδρος της ESTRO και συντονιστής της μελέτης E2-RADIatE.

Το OligoCare είναι το πρώτο πρόγραμμα που φιλοξενείται στην πλατφόρμα E2-RADIatE, η οποία θα συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με τη θεραπεία ολιγομεταστατικής νόσου στον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Στόχος αυτής της συλλογής δεδομένων είναι να προσδιοριστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συνολική επιβίωση των ασθενών που αναπτύσσουν ολιγομεταστατική νόσο σε κάποιο σημείο (καρκίνος, όργανο που επηρεάζεται, στάδια της νόσου, θεραπεία).

Η ιστοσελίδα του Δρ Yannick Neybuch (στο Νοσοκομείο de Jolimont, στο Βέλγιο) είναι το πρώτο από τα 29 κέντρα σε 5 χώρες που θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα E²-RADIatE, οπότε και θα ξεκινήσει την επιλογή των ασθενών για OligoCare. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα κέντρα και χώρες τα επόμενα χρόνια.

"Η πλατφόρμα E2-RADIatE θα χρησιμεύσει ως ομπρέλα συλλογής πραγματικών δεδομένων για την υποστήριξη της ακτινοθεραπείας", λέει η Ellen Peeters, διευθύντρια του έργου EORTC E2-RADIATE. «Ταιριάζει στο πλαίσιο της στρατηγικής της EORTC για τη διεξαγωγή διεπιστημονικής έρευνας που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της διαχείρισης του καρκίνου.»

Η εταιρική σχέση EORTC και ESTRO επιδιώκει να χρησιμοποιήσει αυτήν την γενική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση των αναγκών της καρκινοπαθών που κάνουν ακτινοθεραπεία στην κατανόηση της αποτελεσματικότητας των νέων και καινοτόμων θεραπειών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και της επιβίωσής τους.

«Η κατανόηση του τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο θα προσφέρει τεράστιες γνώσεις σχετικά με την καλύτερη θεραπεία για καλύτερη περίθαλψη», λέει ο καθηγητής Damien Weber, πρόεδρος της Ογκολογικής ομάδας ακτινοβολίας EORTC. "Ενθαρρύνουμε και άλλα κέντρα να συμμετάσχουν σε αυτήν την πλατφόρμα."

 

Πηγές:
https://www.eortc.org/blog/2019/07/31/press-release-eortc-and-estro-announces-e2-radiate-platforms-first-site-activation-for-oligometastatic-disease/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα