Οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές που έχουν τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα στην Ελλάδα απ’ ότι ισχύει στην Ευρώπη - απόκλιση που είναι σημαντικά μεγαλύτερη αν γίνει σύγκριση με την Αμερική - αλλά και η στρατηγική επιλογή από πλευράς των εταιρειών να αυξήσουν τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ "ρεφάροντας" μέρος των απωλειών που γράφουν στις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εξηγούν τις αυξήσεις των τιμών που καταγράφουν τα σκευάσματα άνευ συνταγής το τελευταίο οκτάμηνο!

Ειδικότερα για την σύγκριση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, στέλεχος φαρμακοβιομηχανίας μας ανέφερε ότι παρά τις αυξήσεις και πάλι υπολείπονται σημαντικά έναντι αυτών που ισχύουν στην Ευρώπη σε ποσοστό από 20% έως και 50%, ενώ δεν αποκλείονται και περιπτώσεις κωδικών, όπου η τιμή τους στον εξωτερικό είναι 2,5 φορές παραπάνω από την αντίστοιχη ελληνική.

Αποκλειστικά στοιχεία δείχνουν ότι το εξεταζόμενο διάστημα υπήρχε μεσοσταθμική αύξηση της χονδρικής τιμής σε αρκετά μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα και συγκεκριμένα στα πιο ταχυκίνητα, η οποία κυμάνθηκε από 9% έως 65%. Οι αυξήσεις αυτές σημειώθηκαν σε 99 κωδικούς, ενώ συνολικά τα ΜΗΣΥΦΑ περιλαμβάνουν 400 κωδικούς.

Κατηγορία ΜΗΣΥΦΑ Πλήθος κωδικών Μεσοσταθμική αύξηση ΧΤ
Ιαν - Ιουλ 2019
Αναλγητικά 20 15%
Αντιδιαρροϊκά 2 65%
Αντιόξινα 5 56%
Αντισηπτικά 4 25%
Βήχας 7 38%
Δυσκοιλιότητα 7 10%
Άλλα 14 15%
Μυικός Πόνος 7 10%
Οφθαλμολογικά 8 10%
Πονόλαιμος 4 22%
Ρινικά 11 9%

Αναλυτικότερα στην κατηγορία των αναλγητικών κι ενώ στον πίνακα εμφανίζονται συνολικά 20 κωδικοί να έχουν πάρει αύξηση στην τιμή τους το εξεταζόμενο διάστημα, τρεις εξ αυτών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ελέγχουν πάνω από το 70% της κατηγορίας.

Στη δεύτερη κατηγορία των αντιδιαρροϊκών εντοπίζεται η μεγαλύτερη μεσοσταθμική αύξηση της ΧΤ το εξεταζόμενο διάστημα. Μιλάμε για δύο κωδικούς με την ίδια εμπορική ονομασία. Το συγκεκριμένο προϊόν πρωταγωνιστεί στην κατηγορία του με μερίδιο αγοράς 55%.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ΧΤ παρουσιάζεται στα αντιόξινα, η οποία έφθασε στο 56%. Δύο από τους 5 κωδικούς που εμφανίζονται στην κατηγορία ελέγχουν το 40% αυτής.

Στο 25% υπολογίζεται η αύξηση της Χονδρικής τιμής στα αντισηπτικά που ελέγχεται από 2 εταιρείες, οι κωδικοί των οποίων περιλαμβάνονται στον πίνακα.

Στις δύο επόμενες κατηγορίες του Βήχα και της Δυσκοιλιότητας δεν υπάρχει κάποιος κωδικός που να πρωταγωνιστεί, ενώ στα λοιπά (6η θέση στο πίνακα), που περιλαμβάνονται κατά βάση δερματολογικά προϊόντα, ο βασικός παίκτης που ανατιμήθηκε ελέγχει το 20% της κατηγορίας με τον δεύτερο παίκτη να περιορίζεται στο 8,5% της αγοράς .

Στην αμέσως επόμενη κατηγορία του Μυικού Πόνου, οι πρωταγωνιστές είναι δύο εταιρείες, τα προϊόντα των οποίων περιλαμβάνονται στον πίνακα των αυξήσεων. Και οι δύο μαζί εταιρείες ελέγχουν το 50-52% τη κατηγορίας.

Παρόμοια με την παραπάνω κατηγορία ισχύουν και στα οφθαλμολογικά σκευάσματα. Μολονότι 10 κωδικοί αύξησαν την τιμή τους το εξεταζόμενο διάστημα, ένας μόνο κωδικός που περιλαμβάνεται στον πίνακα ελέγχει την κατηγορία σε ποσοστό 55%.

Στην προτελευταία κατηγορία αυτή του πονόλαιμου η αύξηση της χονδρικής τιμής προσδιορίζεται στο 22% και έγινε σε 4 κωδικούς. Οι δύο εξ αυτών ανήκουν σε μία εταιρεία, η οποία κατέχει μερίδιο αγοράς 40%.

Στην τελευταία κατηγορία με τα ρινικά σκευάσματα η αύξηση προσδιορίζεται στο 9% και αφορά 11 κωδικούς. Οι 6 εξ αυτών ανήκουν σε μία εταιρεία που ελέγχει το 60% της κατηγορίας.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι εντός του προσεχούς διμήνου προετοιμάζονται περί τις 20 νέες αυξήσεις τιμών στα μη συνταγογραφούμενα, οι οποίες θα αφορούν ως επί το πλείστον προϊόντα που ήδη έχουν ανατιμηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.